Prisluškivanje

Goran Maunaga

Neovlašćeno prisluškivanje i tonsko snimanje su krivično djelo i ta nezakonitost je, bez ikakve sumnje, počinjena i u slučaju prisluškivanja i tonskog snimanja više privatnih razgovora premijera Srpske Željke Cvijanović.

MUP RS je, kako je i trebalo, brzo reagovao odmah nakon što je "rezultat" - audio-snimak, ugledao svjetlo dana. Forenzičkim metodima i stručnom analizom utvrđeno je, kako kažu u MUP-u, da su dijelovi tih snimaka montirani u jedan novi, koji predstavlja prividan stvarni razgovor između Cvijanovićeve i nepoznatih osoba.

Taj je snimak, kako je utvrđeno, trebalo da posluži za kompromitovanje premijera i montiranje afere u vezi sa navodnom kupovinom poslanika za formiranje većine u Narodnoj skupštini.

Uprava krim-policije o tome je podnijela izvještaj Specijalnom tužilaštvu, koje sada treba da dođe do detalja, načina i osoba koje su u posljednje vrijeme prisluškivale i snimale više razgovora Cvijanovićeve.

Istovremeno s tim, obavezno se mora otkriti i ko su lica koja su nezakonito došla do tog snimka i objavila ga po hitnom postupku jer se, jednostavno, radi o saučesnicima, saizvršiocima tog krivičnog djela. Jako je zanimljivo to što su ti isti, kao najupućeniji u slučaj, nastavili da objavljuju detalje o autentičnosti glasa, o tome da li je snimak montiran ili ne, gdje je nastao i čiji su glasovi na njemu, ko je premijera snimio, kako je snimak procurio u javnost i ko je stvarna meta onih koji su snimak proslijedili medijima.

Tužioci i policija, dakle, treba da i na te činjenice obrate posebnu pažnju prilikom nastavka istrage o ovoj aferi.

Ono što je u ovom slučaju posebno zanimljivo jeste to što se prisluškivanje premijera RS, nesumnjivo je, iako kriminalan čin, pokušava iskoristiti kao alatka "postizborne kampanje", odnosno onih koji još ne prestaju da forsiraju tu i takvu kampanju s ciljem promjene glasačkih rezultata opštih oktobarskih izbora. Tako da iz opozicionih stranaka za sada stižu samo zahtjevi da se istraži jedino navodna kupovina glasova, dok neovlašćeno prisluškivanje niko i ne spominje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana