Priroda i društvo

Dragana Orlović

Kataklizmičke slike iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva prije nekoliko dana probudile su sjećanja na maj i 2014. godinu, kada su se mnogi potopljeni gradovi borili za život.

 

Iako se ovaj novembar ne može ni približno mjeriti sa tim nesrećnim majem, i sada je bilo jezivo posmatrati kako klizišta i bujice nose sve pred sobom.

Usljed obilnih padavina najgore su prošle opštine Pale i Trnovo, gdje je proglašena vanredna situacija te Istočna Ilidža, gdje je proglašeno stanje elementarne nepogode.

Nadležni uvjeravaju da će hitno intervenisati i pomoći svima koji su pretrpjeli štetu. Dogovoreno je i da lokalne zajednice formiraju komisije za popis štete, da bi Vlada Republike Srpske i opštine što prije mogle pružiti pomoć poplavljenim domaćinstvima i poslovnim subjektima, jer velike štete ima i privreda.

Brojni privrednici koji su konačno počeli da se izvlače iz krize koju je izazvala pandemija virusa korona u zimu će, po svemu sudeći, ući sabirajući štetu nastalu od poplava, s obzirom na to da mnogi nisu osigurali imovinu ni nakon sedam godina od katastrofe, koja je tada zapljusnula BiH.

Direktna i indirektna šteta nakon poplava 2014. godine, prema nekim procjenama, bila je veća od milijardu maraka. S obzirom na to da je i tada veliki broj objekata, preduzeća i poljoprivrednih gazdinstava bio neosiguran, šteta nikada nije u potpunosti ni nadoknađena.

Isti problemi i tada i danas, bez sistemskih i dugotrajnih rješenja. Niko ne spori da je teško definisati plavna područja, međutim ovaj problem zahtijeva studiozno pristupanje i rješenja.

Korita rijeka i nasipi, posebno u kriznim područjima, treba da budu adekvatno izgrađeni, a pripadnici svih ekipa Civilne zaštite u Republici Srpskoj u svakom momentu nadohvat ruke i sa neophodnom mehanizacijom.

Osim konkretnih radova koji se tiču podizanja nasipa, jačanja bedema i proširivanja korita, kako se ovakve stvari više ne bi događale, neophodno je raditi i na ekološkoj svijesti građana. Višegodišnja nepažnja prema rijekama jedan je od razloga bijesa prirode, koja je sama po sebi nepredvidiva i građani moraju znati da je ne treba izazivati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana