Priroda i društvo

Dragana Orlović

Dobila je ime od starih Rimljana, koji su prvi put ugledavši tu živopisnu ljepotu i čuvši žubor njenih slapova, uzviknuli: “Una”, što na latinskom jeziku znači jedna, ili jedina.

Biserna i čista, brza i bučna, prepoznaju je svi, a posebno stanovnici pograničnog područja, koje sada i najviše brine namjera Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže tik pored granice.

Vlada Republike Srpske nedavno je donijela odluku o proglašenju Parka prirode “Una”, kako bi se očuvala priroda, a upravljanje tim zaštićenim područjem baziralo na uspostavljanju skladnih odnosa između potreba zaštite i aktivnosti ljudi.

Međutim, sporna, ali izabrana lokacija, kasarna Čerkezovac, u opštini Dvor, na Trgovskoj gori, koja je na samo sedam kilometara vazdušne linije od Novog Grada i dalje prijeti. I to svakim danom sve više.

Krajem ovog mjeseca zakazan je sastanak predstavnika Hrvatske i Slovenije, gdje će još jednom razgovarati šta činiti sa radioaktivnim i nuklearnim otpadom iz elektrane “Krško”, ali nadležni u BiH nisu pretjerano optimistični.

Ne očekuju da će biti postignut konačan dogovor, koji će biti pozitivan za nas, pa su već najavili dugogodišnji međudržavni spor, ukoliko se Hrvatska odluči da odlaže otpad na Trgovskoj gori. Zbog nemogućnosti dogovora, ostavljena je, kažu, mogućnost tužbe, ili arbitraže.

Uvjeravaju nas i da će BiH iskoristiti sve pravne lijekove da ospori namjere Hrvatske.

Vjerovaćemo im. I bićemo optimistični, kada već oni nisu, da će sve biti pozitivno riješeno. 

Ipak puko nadanje nije dovoljno, zbog čega je potrebno  biti jedinstven u ovoj borbi, jer ako Hrvatska ipak napravi odlagalište nuklearnog otpada na granici sa BiH zdravlje 230.000 ljudi biće ugroženo.

Veliki broj naselja i gradova u sjevernom i sjeverozapadnom dijelu BiH  direktno je u opasnosti, a posebno Novi Grad i prijedorska regija.

Prve procjene ekoloških stručnjaka pokazuju da bi odlagalište zagadilo i rijeku Unu, a to bi značilo i nečistu vodu za piće.

Tako da je naša priroda i dobra, kakvo nam je društvo, jer poglavica Sijuksa, koji je živio prije čak 110 godina, kao da je nas gledao dok je govorio “Tek kada posiječe i posljednje drvo, uhvati posljednju ribu i zatruje posljednju rijeku, bijeli čovjek će shvatiti da ne može da jede novac”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana