Prinudna naplata

Ma­ri­na Čigoja

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prinudno je u ovoj godini naplatila više od 70 miliona KM duga za indirektne poreze.

Zapljena novca sa računa, stavljanje imovine pod hipoteku, zapljena dužnikovih potraživanja samo su neke od mjera koje je UIO preduzeo kako bi naplatio navedeni iznos.

Sigurno je da naplaćeni iznos nije dovoljan s obzirom na to da dugovi za indirektne poreze premašuju 300 miliona KM, ali ohrabruje makar činjenica da su poreznici konačno odlučili da zasuču rukave i ozbiljnije porade na naplati dugova koji su se godinama unazad nagomilavali.

Pitanje koje se nesumnjivo postavlja jeste da li je u proteklim godinama urađeno dovoljno na naplati dugovanja i ko je dozvolio da ona dostignu sadašnji nivo? Jasno je da se moglo i moralo uraditi više na tom planu. Jasno je i da je znatan broj sadašnjih dužnika u stečaju i da će se od njih teško šta naplatiti.

Činjenica je da je stanje u privredi teško i da mnogi obveznici ne mogu na vrijeme izmirivati svoje obaveze, ali isto tako je i činjenica da je značajan broj onih koji svjesno varaju državu i izbjegavaju plaćanje obaveza. Dokaz da takvih i te kako ima je podatak UIO da pojedini obveznici, iako im je odobreno plaćanje na rate, ni taj dogovor nisu poštovali, a reagovali su i izmirili dugovanja tek nakon što je Uprava pokrenula izvršni postupak s ciljem da imovina koju su dali u zalog bude prodata. Kako bi se takvoj praksi stalo u kraj, UIO bi redovnim kontrolama i rigoroznim kaznama trebalo da utvrdi koji to obveznici iz objektivnih razloga u određenom periodu ne mogu izmiriti svoje obaveze i takvim obveznicima izaći u susret. Svima ostalima koji svjesno izbjegavaju plaćanje poreza treba jasno staviti do znanja da to tako ne ide. Planom rada UIO za iduću godinu predviđeno je da se s ciljem poboljšanja naplate dugovanja klasifikuju dužnici po visini i vrsti duga i periodu dugovanja, kao i po tome da li su prestali da rade ili su u postupku stečaja ili likvidacije. Nakon toga trebalo bi da imamo i jasniju sliku koliko je od sadašnjih dugovanja zaista i naplativo, jer je poznato da se od preduzeća u stečaju malo ili skoro ništa ne uspije naplatiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana