Prinudna naplata

Marijana Miljić Bjelovuk

Preduzećima u Srpskoj početak ove godine izgleda nije donio ništa dobro, već samo nove probleme i gomilanje dugova.

Teška ekonomska situacija koja hara svijetom dovela je na ivicu propasti i firme u Srpskoj, a sve više njih nema novca za izmirenje prispjelih obaveza.

Da su preduzeća u Srpskoj i te kako posrnula, pokazuju i podaci Poreske uprave RS prema kojima je samo za četiri mjeseca ove godine pokrenuto 17.196 postupaka prinudne naplate zbog duga od 59,7 miliona maraka.

Broj pokrenutih postupaka prinudne naplate iz godine u godinu raste.

U Srpskoj je u 2011. godini pokrenuto oko 29.000 postupaka naplate duga, lani oko 42.000, a izgleda da će ova godina, nažalost, samo po broju pokrenutih postupaka prinudne naplate pobijediti prošlu. 

Iako je broj pokrenutih postupaka prinudne naplate iz godine u godinu sve veći, to se isto ne može reći za naplaćeni dug.

Zabrinjava i podatak da je trenutno aktivno više od 92.000 postupaka prinudne naplate zbog duga od 336,1 milion maraka, a pitanje je hoće li, kada i koliko uopšte ovog duga biti naplaćeno.

Poreska uprava RS čini ispravan korak što nastoji da naplati dugovanja pokretanjem postupaka prinudne naplate, jer jedino na taj način se može spriječiti gomilanje neizmirenih obaveza preduzeća.

Međutim, svjesni smo i činjenice da je Poreska uprava dugi niz godina "dozvoljavala" da se dugovi gomilaju, te da je tek u posljednje tri godine preduzela mjere da se dugovanjima stane u kraj.

Problemi u privredi i nemogućnost preduzeća da izmiruju svoje obaveze mogli bi za sobom povući još crnje dane, a to je sve veći broj ugašenih firmi, ali i rast nezaposlenosti.

Očigledno je da su potrebne hitne reforme kako bi se zaustavila dalja dubioza privrede Srpske.

Bez jačanja realnog sektora nema poboljšanja, svjetlije budućnosti i boljeg sutra, jer prosječna cifra od 4.300 pokrenutih postupaka prinudne naplate poreskih obaveza svakog mjeseca upozorava da je krajnje vrijeme da se nešto uradi kako bi se privreda podigla na noge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana