Prilika za stočare

Anita Janković-Rečević

Poljoprivredna proizvodnja u BiH godinama ide silaznom putanjom, a za takvo stanje krivac je niz združenih faktora.

Na putu uzleta poljoprivrednicima redovno nogu podmeće nelojalna međunarodna konkurencija, koja obasipa domaće tržište tonama voća, povrća, mesa, mlijeka i jaja. Tu su i surove klimatske promjene koje svako malo unište usjeve na njivama, ali i zastarjela mehanizacija, koja onemogućava kvalitetnu proizvodnju.

Koliko je pozicija domaćih stočara nezavidna pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku prema kojima je lani u Republici Srpskoj rasla samo proizvodnja svinjskog mesa, dok je na farmama pilića, ovaca i junadi zabilježen pad. Negativnim pokazateljima značajno je doprinijela činjenica da se meso uvozi na tone, a izvozi na kilograme.

Međutim, uporedo sa cvjetanjem prirode, u BiH bi uskoro mogao procvjetati i izvoz goveđeg mesa. Tome bi trebalo da doprinese Sporazum o slobodnoj trgovini koji su prošle sedmice sklopile BiH i Turska, a na koji se čekalo 16 godina. Ugovor predviđa izvoz 15.000 tona mesa i mesnih prerađevina u Tursku, što predstavlja ogroman potencijal za napredak domaćeg stočarstva.

Sigurno tržište vlasnicima domaćih farmi otvoriće vrata razvoja jer će nakon dužeg vremena sa sigurnošću znati da će prodati meso koje proizvedu. Za razliku od mnogih dosadašnjih situacija kada su junad u štalama mjesecima čekala kupca ili bolju cijenu.  

Novi sporazum naročito je dobrodošao proizvođačima u Srpskoj jer se, za razliku od kolega u FBiH, ozbiljnije bave uzgojem teladi, a potencijala ima i za masovniju proizvodnje stočne hrane, što je dodatni plus. 

Treba se nadati da će u cijeloj priči najveću korist izvući sami farmeri, jer i obavljaju najteži dio posla, a ne raznorazni mešetari preko kojih će vjerovatno teći izvoz.

Neslavna situacija sa izvozom jabuka u Rusiju, koja je dovela do blokade i spuštanja rampe, trebalo bi da je opametila sve u BiH, pa valjda više nikome neće pasti na pamet da prokocka ovu priliku i Turcima podmeće poljsko ili ko zna čije meso pod oznakom “made in BiH”,

Nadležne institucije, s ciljem podizanja domaće proizvodnje, imaju zadatak da slične sporazume sklope i sa drugim zemljama svijeta, te da što prije dogovore izvoz crvenog mesa u zemlje Evropske unije, na koji se čeka već godinama. Ono na šta vlasti posebno treba da stave akcenat je da konačno zaštite domaću proizvodnju jer samo na taj način može doći do masovnog uzleta poljoprivrede. Prekomjeran uvoz proizvođače u RS i FBiH uporno gura na dno i ako se stranim šleperima prepunim robe ne spuste rampe bar u periodu kad stignu domaće žitarice, voće, povrće, meso i mlijeko, sporazumi sa Turskom i drugim zemljama, iako pozitivni, ostaće u sjenci tog problema. +++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana