Prilepin i kreteni

Darko Momić

Teško da je Zaharu Prilepinu zabranjen ulazak u BiH zato što je pisac, a pogotovo zato što je najčitaniji savremeni ruski književnik (ako jeste?!) i zato su prilično plitkoumne osude koje idu u tom pravcu.

Međutim, mi punih pet dana nemamo pojma zašto mu je onemogućeno da dođe na književno veče u Banjaluku povodom Kočićevog zbora, isto kao što ne znamo precizno koja institucija stoji iza zabrane. U javnosti se pojavio neki papir Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH prema kojem je OBA donijela spornu odluku, ali i dalje postoji nedoumica u vezi s tim da li je za zabranu ulaska znao samo njen famozni direktor Mehmed Osmanagić Osmica ili je u "lancu komandovanja bio i neko od srpskih kadrova na nivou BiH.

Elem, zabrana zaista djeluje glupo i nepotrebno, ali u nedostatku pravih informacija sve se može činiti tako i baš zato se mora što prije saznati zašto i po čijoj volji je Zahar Prilepin vraćen sa Rače. I u vezi s tim nema nikakvog pogađanja.

Stvar je jednostavna, neka oni koji su donijeli odluku o zabrani podastru argumente za to i svima će začepiti usta. Ukoliko ih nemaju, neka odmah počnu da traže drugi posao jer će 7. oktobra sigurno ostati bez njega. Prosto kao pasulj! Tako će se odgovoriti i na najčešće postavljano pitanje koje glasi "Kako to da je Prilepin prijetnja po bezbjednost BiH, a nisu migranti ili povratnici sa sirijskog ratišta". Doduše, pitanje pomalo protivrječi samo sebi zato što migrantska kriza nije specifičnost BiH, a Prilepin jeste, dok se povratnicima sa sirijskog ratišta (doduše, ne svima) sudi u BiH jer je odlazak na strana ratišta sankcionisan krivičnim zakonodavstvom. E sad, zašto su dobijali jednogodišnje ili još minornije zatvorske kazne je sasvim drugo pitanje, ali to opet nema nikakve veze sa ruskim piscem.

U svakom slučaju, javnost u Srpskoj insistira na što hitnijem i što potpunijem odgovoru o slučaju Prilepin, kako bi mogla da se posveti drugim, jednako važnim, ako ne i mnogo važnijim pitanjima. Recimo, zašto je na banjalučkom Univerzitetu poslije prvog upisnog roka ostalo mjesta za još 1.500 brucoša?! Ako je odgovor "Zato što mladi umjesto indeksa vade pasoše", onda su odluku o Prilepinu donijeli pravi kreteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana