Prikrivanje nerada

Željka Domazet

Slušajući predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića i većinu ministara u ovoj instituciji javnost bi mogla zaključiti da zahvaljujući njihovom radu BiH toliko napreduje da je samo pitanje dana kada će je Evropska unija primiti u svoj zagrljaj.

Da je realnost potpuno drugačija, pokazuje to da izvještaj o radu Savjeta ministara za prošlu godinu ne podržavaju ni oni koji čine parlamentarnu većinu. Ni oni koji po inerciji dižu ruke za izvještaje nemaju nijedne riječi hvale za rad Savjeta ministara, pa je očigledno da su "za" samo zarad partijske discipline, a da ni sami ne vjeruju u ono što čitaju.

Nije rijetkost da se kroz diskusiju parlamentaraca (naročito onih koji pomno čitaju materijale i dugogodišnji su učesnici parlamentarnog života) čuju konstatacije da ovaj Savjet ministara nije uradio ništa i da poslanici ne bi mogli ni dnevni red da sastave da nije bilo poslaničkih inicijativa.

Da bi sakrili svoj nerad, članovi Savjeta ministara su bez ičijeg pitanja i saglasnosti usvojili novu metodologiju izvještavanja o svom radu, pa se u njihovom izvještaju više ne može vidjeti ni šta su planirali da urade, ni šta su uradili niti šta nisu, a kamoli ko je odgovoran i ko treba da snosi posljedice za ono što nije urađeno.

Poslanici i delegati koji treba da se bave tim izvještajima u šumi brojki ne mogu ni da vide drveće, pa ni da daju bilo kakve zaključke ni preporuke. Parlament je izgubio svoju osnovnu funkciju da vrši nadzor nad izvršnom vlašću i da joj daje smjernice kako bi njen rad bio operativniji i efikasniji.

Nije stoga čudo što ministri ne dolaze na sjednice jer su se odrodili i od poslanika, i od naroda i od ove zemlje koja je očigledno krenula stranputicom.

Jasno je da su i ova zemlja i vlast na nivou BiH, koja nikome ne polaže račune, došle do zida, da su dovedene do apsurda, kakva je uostalom i ova zemlja u cjelini. Stoga i ne čudi činjenica da svi oni koji misle svojom glavom bježe iz nje ne osvrćući se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana