Prikrivanje nerada

Goran Maunaga

To što je Serž Bramerc od VSTS-a zatražio da javnosti ne bude prezentovan izvještaj sudije Džoane Korner o radu Tužilaštva BiH i stanju predmeta ratnih zločina, može značiti samo jedno: rad Tužilaštva je izuzetno loš, a procesuiranje predmeta zločina počinjenih nad Srbima nikakvo.

Iako nikoga ko je imalo upućen u način rada te pravosudne institucije to ne iznenađuje jer je to odavno poznato, moramo da priznamo da ipak iznenađuje Bramercov zahtjev za tajnošću, pogotovo nakon što je Tužilaštvo pokušalo da zabrani Kornerovoj i Misiji OEBS-a kontrolu rada i pristup predmetima ratnih zločina.

Suviše je providno i podizanje navodno najobimnije optužnice za ratne zločine u istoriji Tužilaštva, za zločine počinjene u Brčkom, jer je podignuta pred sami dolazak Bramerca kao opravdanje da Tužilaštvo radi na predmetima proslijeđenim iz Haškog tribunala.

Posebna priča o tome bilo bi razmatranje činjenice da je riječ o optužnici protiv samo jednog čovjeka, i to predsjednika Ratnog predsjedništva opštine Brčko.

To pokazuje da u nedostatku dokaza protiv počinilaca i naredbodavaca zločina, u slučajevima kad su ih činili pripadnici srpskog naroda, optužnica može biti podignuta i protiv onoga ko je u to vrijeme bio na funkciji.

S druge strane, Tužilaštvo ne samo da ne podiže optužnice protiv počinilaca zločina nad Srbima ni u slučajevima kad za to postoje neoborivi dokazi, nego čak te predmete rasparčava i kao takve šalje nižim pravosudnim instancama.

Zato bi Bramerc, odnosno Kornerova, trebalo da insistiraju na objelodanjivanju činjenica iako one ionako nisu tajna. Dakle, da ipak još jednom javno i zvanično potvrde da Tužilaštvo ništa nije uradilo na još oko 1.300 predmeta ratnih zločina, te da je uglavnom riječ o ratnim zločinima počinjenim nad nebošnjačkim stanovništvom u BiH.

Bramerc treba da zna da nije nikakva tajna da najsloženiji i najprioritetniji predmeti neće biti okončani u ovoj, a ni svi ostali do 2023. godine, kako je to trebalo da bude prema strategiji za rad na predmetima ratnih zločina.

A ako kriju nerad i opstrukciju Tužilaštva, onda bi Bramerc i Kornerova trebalo da odgovore šta je s predmetima "Atif Dudaković", "Dobrovoljačka ulica", "Tuzlanska kolona", "Zenica", "Trnovo", "Sarajevo", "Vozuća", "Hercegovina"…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana