Prijevremeno penzionisanje

Željka Domazet
Prijevremeno penzionisanje

Ako Dom naroda Parlamenta BiH prihvati izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama BiH koje su na prevaru i bez zvaničnog mišljenja Ministarstva finansija usvojene u Predstavničkom domu, onda će u ovoj zemlji oni koji su u najboljoj životnoj snazi, dakle ni sa napunjenih 40 godina života, moći 'ladno da uživaju penziju i žive o državnom trošku.

A ministar finansija Dragan Vrankić i ekonomski eksperti upozoravaju da sredstava u državnom budžetu za ovu namjenu nema i da bi usvajanje ovog zakona za BiH bilo pogubno, te da bi je dovelo do potpunog finansijskog kolapsa.

S druge strane, na mala vrata na gotovo bezazlen način penzionisanje, kao kategorija o kojoj vode brigu entiteti, prenosi se na državni nivo i time se direktno podriva zakonodavstvo penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske, koje ne poznaje ovakvu vrstu penzionisanja koje se zagovara.

Da BiH pokušava da "živi" van svake logike jasno pokazuje i činjenica da bi usvajanjem ovog zakona mnogi pripadnici OS BiH kojima su početkom godine istekli ugovori, a u bivšim vojskama su bili možda negdje u pozadini, dječaci sa navršenih 18 do 20 godina života, danas kao tridesetpetogodišnji ljudi mogli da se penzionišu bez problema.

Daleko od toga da te ljude treba ostaviti na ulici i bez hljeba, ali prema izmjenama zakonima ispalo bi da će oni o trošku države da žive cijeli svoj radni i penzijski vijek.

Uostalom, svi oni su prilikom potpisivanja ugovora za službu u OS BiH znali do kada im ti ugovori traju i znali su da će jednoga dana isteći i da će se poslije toga morati suočiti sa realnošću. Mnogi od običnih građana BiH nisu uspjeli da dobiju službu u OS BiH, niti da rade pod takvim ugovorima i niko se u ovoj državi ne pita šta je danas sa njima i da li možda negdje po BiH rade najteže poslove ili prebiraju po kontejnerima.

Sa druge strane, kada se samo malo zaviri u mnogobrojne biroe za zapošljavanje po BiH, vrlo lako se može doći do podataka da u BiH ima na hiljade onih koji do 35. godine, koliko imaju pojedinci iz OS BiH koji traže penziju, nisu došli ni do kakvog posla i nemaju nijednog dana radnog staža. Pored svega ovoga, BiH bi valjda trebalo da zna kroz kakve muke iz godine u godinu prolazi FBiH, koja je bez ikakvog osnova dijelila beneficije i penzije koje su je gotovo dovele do finansijskog kolapsa.

Da li će Dom naroda konačno staviti rampu za beneficije ili neće, postaće jasno na sljedećoj sjednici. Oni koji budu dizali ruke za izmjene zakona moraće dati odgovore, ali i beneficije mnogim drugim kategorijama stanovništva u BiH koje će ih, prema istom scenariju kao i vojnici sa isteklim ugovorima, tražiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana