Prijetnje

Željka Domazet
Prijetnje

Prijetnje i fizički napadi na Srbe u FBiH, kao i prijetnje predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH učestali su posljednjih mjeseci.

Činjenica da je zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanku Majkić zbog čak 150 prijetnji smrću policija morala da sačeka ispred zgrade RTV doma, u kojoj je gostovala u emisiji Federalne televizije "Odgovorite ljudima", i otprati je do međuentitetske linije dovoljno govori sama za sebe.

Emisija je naočigled bila bezazlena, ali samo za one koji ne poznaju prilike u BiH. Majkićeva nije htjela da primi čestitku o danu državnosti Bosne i Hercegovine o kome se nije postigao dogovor i koji ne postoji kao takav u zakonu. Čestitku voditelja emisije nije primio ni Martin Raguž koji je takođe gostovao. Ne znamo da li je on dobio prijeteće poruke i da li je njega policija pratila od TV Bastilje.

Oni koji malo duže pamte sjetiće se da je poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kada su uspostavljane zajedničke institucije, pod pratnjom policije i SFOR-a u Sarajevo išli tadašnji zvaničnici Republike Srpske pokušavajući da se dogovore sa tada legalnim i legitimnim predstavnicima druga dva konstitutivna naroda. To je bilo ravno prije 14 godina.

Sadržajima poruka u kojima se prijeti smrću ne samo Majkićevoj nego i svim drugim zvaničnicima Republike Srpske baviće se institucije zadužene za provođenje zakona, ali je, po svemu sudeći, zajedništvo i multietničnost, ravnopravnost i sve ono što treba da krasi demokratiju u Sarajevu napredovalo do te mjere da se više ne može otvoreno iznijeti stav.

Srbi su u BiH po demokratiji sarajevske čaršije dobrodošli jedino ukoliko ćute i govore što bi oni htjeli da čuju. To sasvim dovoljno govori i o Sarajevu, stanju u kojem se nalazi, atmosferi, demokratiji.

Ne zna se kada će pravosudne institucije "odgovoriti ljudima" o svemu što se dešavalo poslije gostovanja Dušanke Majkić, ali da je javnost ostala bez odgovora na prijetnje koje su ranije upućivane i Špiriću i Kalabiću i svima onima koji u Sarajevu predstavljaju stavove srpskog naroda, to je sasvim jasno.

Prijetnje su logična posljedica višegodišnjeg govora mržnje sarajevskih medija prema svemu što dolazi iz Republike Srpske, a na koji su na vrijeme upozoravali tek rijetki sarajevski intelektualci. Zato su one samo logičan slijed, po onoj narodnoj: kako posiješ, tako ćeš i požnjeti.

Krivci za stanje u kojem jesmo zato su i javnost i institucije koje su govor mržnje trebalo da prepoznaju i spriječe na vrijeme, a nisu. Porazno je što je atmosfera linča u Sarajevu prisutna toliko godina od rata i što nas sve gura u živo blato. Takvoj BiH neće pomoći ni visoki predstavnici, jer su do sada ćutali i pravili se ludi. Ili nisu, ispunjavali su želje jedne strane. To je bilo najbezbolnije, jer najteže je istini pogledati u lice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana