Prijetnje svjedocima

Goran Maunaga

Sudije u Sudu BiH prilikom donošenja odluka u predmetima ratnih zločina odavno se ne drže maksime da je bolje osloboditi deset krivih nego osuditi jednog nevinog.

Da nije tako, oni bi odavno bili oprezniji pri odlučivanju u tim predmetima ratnih zločina počinjenih nad pripadnicima bošnjačkog naroda pošto godinama ne prestaju tvrdnje svjedoka da istražioci SIPA i Tužilaštva BiH koriste prisilu prilikom ispitivanja svjedoka. Sudije nikada nisu uvažile te izjave svjedoka o prisili, što znači da su presude donesene na osnovu lažnih izjava i da su nevini u zatvoru a zločinci na slobodi.

Tim jezivim činjenicama pridružuje se i treća, isto tako strašna. A to je ona da niko nikad u tim institucijama nije pokrenuo ni provjeru, a kamoli pitanje odgovornosti tih institucionalnih nasilnika koji, pod izgovorom profesionalne istrage, svjedocima prijete i prisiljavaju ih da daju lažne izjave.

Pošto, eto, sudije ne poštuju ono pomenuto nepisano pravilo, onda je logično i to da zlo, koje nikad ne dolazi samo, nastavi da se širi po svojim pravilima.

Pa su, tako, u poslu napredovali neki od onih inspektora koji su prijetili svjedocima iznuđujući im laže izjave.

Tome je, svakako, doprinio i Sud BiH, odnosno sudije u tim predmetima. Pa su, tako, pojedinci osuđeni na dugu robiju samo na osnovu tih prvobitnih, lažnih izjava. 

Nakon što niko u bh. pravosuđu godinama ne reaguje na tvrdnje svjedoka u predmetima  "Kravica", "Patkovci", "Korićanske stijene" da im je prijećeno, i nakon što istražioci Bajro Kulovac, Ejub Zukić, Ibro Bulić, Mevludin Mujezinović nisu snosili nikakve posljedice za to, sasvim je logično da danas, recimo u predmetu "Naser Orić", svjedoci tužilaštva mijenjaju iskaz na ročištima i da tužilac, iznenada, odjednom odustaje od čak 17 svojih svjedoka.     

Jer ako je u predmetu "Korićanske stijene" Dušan Janković na 27 godina zatvora osuđen isključivo na osnovu iznuđene lažne izjave, zašto, po toj istoj logici i na isti način, Orić ne bi bio oslobođen? To je, dakle, vrlo moguće.

A zato je vjerovatno i to da će poziv pravnih eksperata na snimanje izjava svjedoka, te istragu i kažnjavanje pritisaka, ostati bez odziva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana