Prijetnja za zdravlje

Darko Momić

Politika je duboko umiješala prste u sport kada je prvi sportista plaćen milion dolara, a pošto se današnji transferi mjere stotinama miliona, onda je jasno do koje mjere je politika uplela svoje prste u ono što bi po definiciji trebalo da bude zabava takmičarskog karaktera.

Slučaj Đoković to je samo izbacio na površinu i potpuno ogolio, jer odluka australijskih vlasti da najboljem teniseru svijeta uskrati pravo da brani titulu šampiona Australija opena nema nikakve veze sa onim što su poslije skoro petnaestodnevne farse naveli kao razloge za uskraćivanje vize. Najprostije pitanje koje se naprosto nameće nakon tvrdnji da je Đoković “prijetnja za zdravlje” jeste kako zdrav čovjek može da bude prijetnja za zdravlje. Pošto ne postoji smislen odgovor, jasno je da obrazloženje kao argument baš i “ne pije vode”.

Kada je u pitanju tvrdnja australijskog ministra za migracije koju je na kraju uvažio i Federalni sud da je Đoković “opasan po opšte dobro, jer bi mogao da izazove jačanje aktivnosti antivakserskih grupa”, tu stvar nije baš tako jednostavna, ali nije ni previše komplikovana i svodi se opet na to da je politički motivisana.

Da podsjetimo Novak Đoković nikada nije javno govorio o svom vakcinalnom statusu, ali nije vakcinisan, dok u Australiji vladaju rigorozna pravila kada je to u pitanju i od obavezne vakcin(acij)e mogu biti oslobođeni samo oni koji za to prilože medicinsku dokumentaciju, iz koje se vidi da su preležali “kovid-19” ili da zbog drugih zdravstvenih razloga ne smiju da prime vakcinu. Đoković je poslao medicinsku dokumentaciju i na osnovu nje dobio vizu, pri čemu je značajno napomenuti da je medicinska dokumentacija pod šifrom i da oni koji je pregledaju donose odluku da li će na osnovu nje odobriti izdavanje vize, ne znajući o kome se radi. Dakle, australijske vlasti su Đokoviću odobrile vizu, ne znajući da je riječ o najboljem teniseru svijeta, da bi mu po dolasku na aerodrom u Melburnu ukinuli vizu i započeli farsu slanjem najboljeg tenisera svijeta u imigracioni pritvor. Đokovićevi advokati su se žalili i prvi preokret je napravio sudija suda države Viktorije Entoni Keli poništavajući tu odluku. Dok su se Đokovićevi fanovi i svi čestiti ljudi i ljubitelji tenisa radovali, nadležni australijski ministar za migracije odlučio je da ponovo poništi vizu i predmet je opet završio na sudu, a sudija Keli je slučaj proslijedio na višu instancu pred Federalni sud, koji je juče ujutro odbacio žalbu i na mogućnost da Đoković brani titulu i po deseti put osvoji prvi gren slem u sezoni - stavio tačku.

Istoga dana u zemlji kengura zabilježeno je 100.000 novozaraženih od virusa korona. A izbori su u maju. O Australija openu i sportu - toliko, hvala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana