Prijave

Ma­ri­na Čigoja

Pravilnikom o postupku i načinu podnošenja poreskih prijava poreski obveznici koji za 15 i više lica isplaćuju dohodak na koji se plaćaju porezi i doprinosi, obavezni su od kraja aprila da mjesečne prijave poreza po odbitku podnose elektronskim putem.

Na ovaj način, kako tvrde u Poreskoj upravi Republike Srpske (PURS), nastoji se olakšati posao kako PURS-u tako i poreskim obveznicima. Ovo rješenje trebalo bi da uvede više reda u ovu oblast i smanji procedure, kao i vrijeme potrebno za podnošenje prijava.

S obzirom na to da je doskorašnja praksa, po kojoj su poreski obveznici koji zapošljavaju 15 i više radnika ove prijave podnosili u pismenom obliku te ih u PURS dostavljali direktno ili putem pošte, imala mnoge nedostatke, vjerujemo da će ovo rješenje značajno olakšati posao ne samo poslodavcima nego i zaposlenima u PURS-u.

U Poreskoj upravi očekuju da će na ovaj način biti znatno smanjen broj grešaka koje su se u ranijem periodu dešavale, a samim tim ubrzaće se i procedura podnošenja prijave, posebno ako se ima u vidu činjenica da je poslije svake greške koja se ranije događala, poreska prijava vraćana na dopunu i izmjenu.

I privrednici očekuju da će ovo doprinijeti efikasnijem radu PURS-a, ali ne kriju da će i njima uštedjeti, prije svega, vrijeme i trud.

S druge strane, postavlja se pitanje koliko je naših firmi u mogućnosti da prihvati novine koje elektronsko poslovanje donosi. Nije tajna da je veliki broj domaćih preduzeća u takvom stanju u kojem im je elektronsko poslovanje i olakšice koje ono nosi sa sobom na kraju liste prioriteta.

Podnošenje prijava elektronskim putem svakako je jedan korak naprijed, ali moramo priznati da preduzećima koja tonu u gubicima i koja se iz godine u godinu susreću sa novim nametima, elektronske prijave neće imati presudan uticaj. Ni nabolje, ni nagore.

U svakom slučaju,  internet i sve ono što on nosi sa sobom danas su nezaobilazan faktor u svim sferama života, i onaj ko ne bude spreman da ide u susret tome, ne može da računa na uspjeh.

Podnošenje elektronskih prijava nekima će sigurno olakšati poslovanje, nekima možda i neće, ali je u svakom slučaju dobro da idemo u korak sa drugim zemljama, ma koliko taj korak bio mali.

++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana