Prijave i istrage

Vedrana Kulaga Simić

Rad Tužilaštva BiH odavno je pod lupom mnogih koji nisu zadovoljni onim što rade tužioci, posebno kada je riječ o predmetima ratnih zločina. Ili oni što bi trebalo da rade, a ne rade iz samo njima znanih razloga.

Posljednji izvještaj o radu te pravosudne institucije za 2015. godinu pokazao je da nisu riješene brojne prijave i istrage iz te, ali i ranijih godina.

To i jesu ujedno najznačajnije primjedbe koje već godinama stižu na njihovu adresu jer vrijeme prolazi, a zločini dijele narod i poslije više od dvije decenije otkako je zaustavljena vatra pod ovim dijelom neba.

Posebno je pogubna činjenica da je istekao i dokument koji je predvidio da najsloženiji predmeti ratnih zločina budu poslati u arhivu kao završeni, ali je realnost drugačija jer taj cilj nije ispunjen, a licitacija daljim rokovima se čuje svako malo.

Ratni zločini su teške rane na leđima pripadnika sva tri naroda u BiH, a pravosuđe, koje bi trebalo da bude nezavisno u cijeloj priči, nije odgovorilo zadatku. Mnogi predmeti, a uglavnom oni koji se odnose na zločine nad Srbima, još čekaju ko zna u kojim ladicama, a svjedoka je sve manje i sve je teže raditi s njima. To je priznalo i Tužilaštvo u svom izvještaju o radu, koji će i ove godine da izazove buru reakcija. Vjerovatno sa svih strana.

Vrijeme je do sada uradilo dobar dio posla, što se ne može reći za one koji su na platnoj listi Tužilaštva BiH čije su odluke, sasvim sigurno, u proteklim godinama pokazale da se i zločini i osuđujuće kazne propisuju prema nacionalnosti, a ne stvarnom razvoju događaja iz tog nesretnog perioda sa početka devedesetih. 

BiH je dosta podjela, odnosno većini njenih stanovnika. Ima dobar dio onih koji pokušavaju da krenu naprijed, da ostave to što se desilo iza sebe, ali da prije toga svako odgovara za svoja nedjela, jer je to i uslov za bilo koji korak naprijed.

Za zločine treba da odgovaraju svi oni koji su ih počinili, ali u nadležnim institucijama ne smije da bude dvostrukih aršina. Zločin je zločin. Nije ništa manji ili veći ako ga je počinio Srbin, Hrvat ili Bošnjak ili neko četvrti.

Tužilaštvo BiH je, za sada, uradilo ovo što mu je obaveza, a to je da sabere rezultate rada. Oni su zadovoljni, kako su to i naveli, ali većina ljudi u BiH čeka iskrene i prave ocjene šta je ko radio u BiH. Pravda mora da bude ista za sve, kao i kazna za počinjene zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana