Prijatelji, braćo, kumovi

Sandra Miletić
Prijatelji, braćo, kumovi

Brat Nerminov, zet Jerkin, šura Zvonkin, kuma Zlatkova i muž Lidijin... Ako ste pomislili da su to likovi iz kakve filmske komedije ili pozorišne predstave, dobro ste se prevarili.

To su neki od bliskih srodnika, prijatelja i kumova koje je platformaška vlast u FBiH smjestila na dobro plaćene pozicije.

Tako je danas (zbog brojnosti, naravno) u institucijama FBiH prilično teško "pohvatati" ko šta kome dođe, ko je kome brat, sestra, kum, kuma, snajka, zet ili svekar. Odavno su rodbinske veze u javnim institucijama postale predmet podsmijeha i viceva.

Posljednji u nizu članova porodica federalnih funkcionera koji se dobro uhljebio je Davorin Korać, suprug istaknutog funkcionera SDP-a Lidije Korać. On će od sada biti član Nadzornog odbora EP BiH.

Brat federalnog premijera Nermina Nikšića, Mirsad, postavljen je odlukom Vlade za v.d. izvršnog direktora za upravljanje i održavanje u Javnom preduzeću "Autoputevi Federacije BiH". U toj je firmi na poziciju v.d. izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove zbrinut Ivan Šakota, zet Jerka Ivankovića Lijanovića, federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Šurjak lidera HSP-a Zvonka Jurišića Zvonimir Šušnjara imenovan je za člana Nadzornog odbora "Terminala FBiH".

Tako su izgleda isključivo razni Nikšići, Koraći, Lijanovići ili Jurišići, kao i oni koji možda imaju druga prezimena, ali su u nekakvoj vezi sa pomenutima, jedini sposobni da vode entitet, da budu direktori preduzeća ili članovi nadzornih ili upravnih odbora. Ostali smrtnici valjda ne treba da dođu do bilo kakve pozicije, jer eto sposobniji su oni čija je porodica već u vlasti.

Treba, naravno, i da članovi porodica platformaških funkcionera da rade i zarade platu, ali teško je ne zapitati se da li su svi oni baš toliko sposobni da budu na čelu kompanija, nadzornih odbora, u raznim ministarstvima... Zašto su baš oni najsposobniji za najbolje plaćene i najuticajnije pozicije?

Koliko je rođaka i prijatelja za koje javnost ne zna, može samo da se pretpostavi. Zna se samo da je, očigledno, platformašima na prvom mjestu zapošljavanje porodice, a ne vađenje FBiH iz teške dubioze. Uostalom, i Nermin Nikšić je mrtav 'ladan rekao da "ako ne brine za brata, kako će brinuti o FBiH". A ako se bude brinuo o FBiH kao o porodici, FBiH će po svemu daleko da dogura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana