Prigožin

Veljko Zeljković
Prigožin

Vojni puč kojeg je tokom vikenda pokušao organizovati kontroverzni vlasnik “Vagnera”, grupe vojnih plaćenika Jevgenij Prigožin, otvorilo je mnoga pitanja. Prvo, šta je Prigožin sa istim želio postići? Da li se možda radilo o igri ili akciji u koju su svoje prste uplele pojedine inostrane službe ili možda nezadovoljni ruski oligarsi? Da li su društvene mreže i novac koji je stekao udarile u glavu?

Da bi se možda shvatila suština i pozadina svega, kao prvo, ne treba zaboraviti činjenicu da je Prigožina stvorio upravo Vladimir Putin, koji mu je dozvolio da napravi privatnu vojsku, koja je iz Afrike protjerala čak i Legiju stranaca, koja je tamo ratovala za razne diktatorske režime. Kao drugo, vojni puč se ne izvodi sa 5.000 vojnika. Možda u nekoj omalenoj afričkoj državici, ali u Rusiji sigurno ne.

Takođe, treba se osvrnuti na neki raniji period kada je Prigožin otvoreno kritikovao taktiku vojnog vrha u Rusiji, prije svega onu koju vodi general Šojgu. Možda je i ključni momenat bio kada je od strane generala Šojgua izdat ukaz u kom se od “vagnerovaca” traži da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane Rusije i tako se stave pod direktnu komandu ruske vojske, što su već uradile “čečenske snage”, a Prigožin odbio. 

Ako bi se analizirao psihološki profil Prigožina, ovo bi mogao biti okidač. Vjerovatno se prepao šta bi moglo biti s njim, ukoliko ostane bez “Vagnera” u Rusiji. To je prva teorija. Možda i najrealnija, pogotovo jer Putin nije krio razočarenje ovim postupkom Prigožina, koji je nazvao izdajničkim i zabijanjem noža u leđa. 

Druga - možda se u stvari radi o dobroj osmišljenoj političko-vojnoj igri u režiji Putina, a uz malu asistenciju Lukašenka. Kako postaje jasno da Ukrajina ne može ništa značajnije postići na vojnom planu, te da moć Amerike i Evrope slabi, te da se ovaj rat bliži relativno brzom kraju možda je ruski predsjednik na ovaj način htio na čistinu i na vrijeme istjerati sve one koji mu rade iza leđa.

Otkako je na vlasti, pokazalo se da Putin ništa ne prepušta slučaju te da je uglavnom par koraka ispred svih. U tom kontekstu moglo bi se posmatrati i “puštanje” Prigožina da tek tako, nakon pokušaja vojnog puča, ode iz Rusije dok su se “vagnerovci” vratili na prve borbene linije.

I treća, koja je djelimično povezana i s prvom i drugom teorijom jeste da je Putin zaobilaznim kanalima svjesno isprovocirao Prigožina, jer mu “Vagner” grupa, koja prema nekim procjenama broji oko 50.000 boraca, postaje veliki teret baš kao i bivši “kuvar”, koji je pokazivao sve više ambicija da se i politički angažuje i stane na crtu Putinu.

Četvrta - da iza svega inostrane službe, čini se najmanje vjerovatnom.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana