Priča se, priča da migranti dolaze

Milijana Latinović

Na pragu još jednog proljeća u BiH prognoze nadležnih identične su kao i godinu ranije, čim proljećno sunce ugrije novi talas migranata mogao bi zapljusnuti ovu zemlju. Sve isto kao i lani. I tako već četvrtu godinu.

Umjesto rješenja, za kojim se očigledno traga godinama, novi problem je na pomolu. Uprkos brojnim apelima stanovnika Unsko-sanskog kantona koji trpi najveći pritisak migranstke krize sve ove godine, da je jedino rješenje deportacija ilegalnih izbjeglica u zemlje iz kojih dolaze, nadležne institucije ostale su nijeme.

Ni do danas ništa nije urađeno u vezi s tim pitanjem.

Naprotiv, umjesto da traže način kako da jednom zauvijek riješe to pitanje, za migrante se uređuje privremeni prihvatni centar “Lipa” nadomak Bosanskog Petrovca. Na toj lokaciji već sada ih je nekoliko stotina, a s obzirom na to da nadležni tamo osim šatora postavljaju i kontejnere, te improvizovane objekte za druženje i vjerske obrede može se očekivati da će ih, u budućnosti biti sve više.

I dok mještani nastanjeni nedaleko od “Lipe” strepe i dan i noć za svoje živote i imovinu, jer bezbroj puta do sada našli su se na udaru migranata, nadležni grade migrantsko naselje.

A to nikako nije rješenje migrantske krize već produbljivanje. Ono što posebno nervira sve u BiH jeste činjenica da je ova zemlja za izbjeglice samo usputna stanica na putu ka Evropskoj uniji koja je zacrtana kao krajnje odredište na njihovim mapama.

Njihov dolazak i boravak u BiH ni do sada nije prolazio bez problema, pa je teško vjerovati da će u mjesecima koji su pred nama situacija biti bolja. Naprotiv, sudeći prema broju izbjeglica koje konstantno pristižu, situacija bi mogla biti mnogo komplikovanija.

Nadležne institucije očigledno ni nakon toliko vremena ne znaju koliki je izazov pred njima, ni kako da se nose s tim.

Poučeni iskustvom od ranije, kada je Bihać u kome je bilo smješteno najviše izbjeglica bio na korak od humanitarne katastrofe, a nadležni uglavnom prebacivali lopticu odgovornosti s jednih na druge, dobrom se ne treba nadati ni u narednom periodu.

Oni koje je narod birao da za dobrobit svih u ovoj zemlji donose odluke moraju da zasuču rukave i zaštite stanovnike i njihovu imovinu. Ako i dalje budu samo nijemi posmatrači bez konkretnih poteza neizvjesna godina biće pred nama.

Krajnje je vrijeme da pokažu da su nešto naučili iz ove krize, jer nikome u BiH ne piše se dobro ako su  protekle tri godine bile uzaludne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana