Priča o Sutorini

Vedrana Kulaga Simić

Sutorina je prije nekoliko mjeseci ponovo “isplivala” na površinu i postala problem o kome se raspravljalo na mnogim mjestima, a koji je u dobroj mjeri zahladio diplomatske odnose između BiH i Crne Gore. Sasvim nepotrebno.

Nakon što su komisije u kojima su bili članovi iz Crne Gore i BiH završile priču o razgraničenju u maju prošle godine, poslije višegodišnjih pregovora, stavljanje potpisa na ugovor kojim Sutorina ostaje u sastavu Crne Gore zaustavile su neke priče, želje i inati po kojima pravo na to područje ima BiH.

Prvo je priču pokrenuo Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, a njihovi redovi su pretočeni u djelo “zahvaljujući” poslaniku SDP-a BiH u Parlamentu BiH Denisu Bećiroviću i njegovom prijedlogu rezolucije o Sutorini po kojoj ona treba da “dopliva” u granice BiH. Druge, treće i sve ostale verzije i nastavci priče uslijedili su sami po sebi.

Neke su pričali akademci, druge poslanici, ali je sasvim jasno, i to se vidi iz dana u dan, da Sutorina pripada Crnoj Gori i da pojedinci iz BiH, tražeći da to više ne bude tako, samo nanose štetu zemlji iz koje i dolaze, a koju i sami predstavljaju u njenim institucijama.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma odbacila je juče Bećirovićev prijedlog rezolucije o Sutorini u kojem se traži njeno izuzimanje iz sastava Crne Gore i pripajanje BiH, a ruke koje su bile protiv toga jasno pokazuju da to pitanje, kada dođe na dnevni red na sjednici Doma, neće dobiti podršku.

Jasno je i to da je problematizovanje Sutorine samo nanijelo štetu ovoj zemlji koja ionako problema ima na izvoz. Umjesto da se bave poboljšanjem ekonomske i socijalne situacije onih zahvaljujući čijim glasovima su došli u udobne, dobro plaćene fotelje, pojedinci iz ladica vade završene predmete i vraćaju ih na start.

BiH i Crna Gora, zbog Sutorine, još nemaju ambasadora ni u Podgorici ni u Sarajevu. Zahtjevi za međunarodnu arbitražu samo bi praznima održali te diplomatske pozicije.

Za Crnu Goru sve je davno završeno - Sutorina pripada njima i tačka. Priča završena, ali, nažalost, sve su prilike da će BiH, odnosno pojedinci u njoj nastojati da dokle god mogu drže ovo pitanje na površini da pluta. Od toga, opet nažalost, niko nema koristi. Ni jedna ni druga zemlja, ali kamen spoticanja oko Sutorine mogao bi da i u idućem periodu bude prepreka za dobrosusjedske odnose između Crne Gore i BiH. Nauka je rekla svoje, ali načekaćemo se dok priču ne završi politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana