Prevencija pola zdravlja

Danijela Bajić

Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to se, nažalost, uvjerio i veliki broj stanovnika u Republici Srpskoj, gdje od raka godišnje oboli više od 5.000 ljudi.

Podatak koji posebno zabrinjava je to što među oboljelima dosta mladih. Nažalost, polovina njih na vrata ljekara zakuca kada je bolest već uznapredovala, zbog čega raste i stopa smrtnosti.

Razlog njihove nemarnosti je veoma nizak stepen zdravstvene kulture i zanemarivanje preventive.

Prema posljednjim izvještajima, rak je jedan od vodećih uzroka smrti i bolesti u svijetu, odgovoran za 18,1 miliona novih slučajeva oboljelih i 9,6 miliona smrtnih slučajeva.

U svijetu, jedna od šest osoba umire od posljedica raka, pri čemu se oko 70 odsto smrtnih slučajeva od raka javlja u zemljama sa niskim ili srednjim stopama dohotka, gdje često pristup ustanovama koje se bave oboljelima od raka nije uvijek dostupan.

Upravo iz tog razloga, a kako bi se podigla svijest o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnostikovanju i liječenju svake godine 4. februara u svijetu se obilježava Međunarodni dan borbe protiv karcinoma.

A s obzirom na to da jedan dan nije dovoljan da se sve kaže o karcinomu, ljekari tokom cijelog februara posebnu pažnju posvećuju borbi protiv ove opake bolesti.

Tokom mjeseca ljekari organizuju razna predavanja da bi uputili građane kako da pomognu sami sebi i da se pacijent uputi kako da otkrije zdravstvene probleme koje može da ima a toga nije svjestan.

Pa tako kažu da pacijenti u 80 odsto slučajeva rak dojke otkrivaju sami.

Cilj prevencije jeste da se edukacijom i pregledima zdravog stanovništva otkrije gdje se krije bolest.

Koliko je važna redovno odlaziti kod ljekara najbolje potvrđuje činjenica da u slučajevima ranog otkrivanja bolesti, pacijenti žive dugo i ne umiru od te maligne bolesti.

Mada ne treba ni pretjerivati kada su u pitanju odlasci kod ljekara, jer ima i onih koji se nepotrebno veoma često kontrolišu, a uglavnom je riječ o penzionerima.

Živimo u teškom vremenu, prepunom stresa, koji je “okidač” za mnoge maligne bolesti, zato cijenimo naše zdravlje, dok ga ne izgubimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana