Prevareni radnici

Marijana Miljić Bjelovuk

Radici BiH koji se na domaćem tržištu susreću sa brojnim problemima, često ništa bolje ne prođu ni u zemljama zapadne Evrope ali i drugim širom svijeta.

 

Jedan od posljednjih primjera za to je Slovačka. Radnici iz BiH, kojima su servirani zanimljivi oglasi u kojima se nude odlična plata i uslovi rada, prijavljivali su se, a da se pri tome nisu raspitali ko su poslodavci, ko ih vodi, gdje ih vodi i šta je potrebno ispuniti da bi tamo otišli.

Pred očima im je bila samo zarada koja je nuđena u oglasima. Jednim dijelom to je i razumljivo jer svi žele da odu, rade i zarade jer to ne mogu u svojoj zemlji. Ali sa druge strane, trebalo je bar da se raspitaju ko ih vodi i gdje i kod koga. 

Epilog je poznat. Ne samo da su ostali bez zarada zbog kojih su i krenuli put Slovačke, nego i bez svih radničkih prava.

U cijelu priču na kraju se uključila i inspekcija rada Slovačke, koja je primorala tamošnje poslodavce da provedu radnike iz BiH kroz svoje poslovne knjige.

Ono što je najveći problem je to što ovo nije prvi slučaj prevare radnika iz BiH. Bilo je toga i u Kataru, Rusiji, Njemačkoj, Austriji, ali i u samom nam komšiluku. A prevarenih radnika u inostranstvu iz BiH biće sigurno i ubuduće.

Tome će doprinijeti lažni primamljivi oglasi za posao, ali i institucije u BiH koje ništa ne rade u vezi s tim pitanjem. Odnosno rade, ali prekasno. Tek onda kada radnici iz BiH budu iskorišćeni. Tako reaguju i na domaćem tržištu, a u više slučajeva pokazali su da su im radnici i zaštita njihovih prava posljednja rupa na svirali.

To su pokazali i u slučaju Slovačke. Reagovali su tek onda kada su o prevarama obaviješteni iz Ambasade BiH u Pragu, koja pokriva i Slovačku. Nemoguće je da niko od njih ranije nije vidio, zapazio, pročitao informacije koje su punile stupce novina i informativne emisije da domaća radna snaga odlazi iz BiH u tu zemlju, sa kojom nemamo potpisan ni sporazum o razmjeni radnika.

Ali ni tome se ne treba čuditi. Navikli smo na njihovu tromost i neodgovornost i da reaguju uvijek prekasno. Zbog toga naši radnici ne mogu da se pouzdaju u njihovu zaštitu, već da isključivo sami računa povedu o tome gdje, kuda i kod koga idu da rade. Samo na taj način biće spaseni od prevaranata na inostranom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana