Prevareni i poniženi

Anita Janković-Rečević

Poslodavce u Srpskoj i BiH posljednjih godina napustile su hiljade radnika da bi novi posao potražili u inostranstvu, vjerujući da ih u stranim firmama očekuje samo “med i mlijeko”.

 

Međutim, već u prvim mjesecima mnogi od njih su se uvjerili u istinitost Šantićevih stihova “Ostajte ovdje, sunce tuđeg neba, neće vas grijat ko što ovo grije. Grki su tamo zalogaji hljeba, gdje svoga nema i gdje brata nije”.

Zaslijepljeni zaradom koju nude u oglasima stranih firmi, radnici iz BiH suočeni sa raznim problemima na domaćem tržištu, lakovjerno povjeruju u visoke plate i dobre uslove rada i otisnu se u Njemačku, Austriju, Katar, Slovačku, a da se prethodno ne informišu o poslodavcu kod kojeg idu. Misle da im se u stranim zemljama ne može desiti ništa loše, ali tamo, kao i kod nas, ima prevaranata.

Zbog takvih nepromišljenih poteza mnogi su bili prevareni i opljačkani, a jedan od najnovijih primjera su slovenački poslodavci, koji su izigrali brojne radnike iz BiH. Firme iz Slovenije, mahom u oblasti transporta i građevine, svoje radnike sa bosanskim pasošem doživljavaju kao robove. Tome svjedoče brojne ispovijesti naših vozača, zidara, stolara, tesara, koji su se susreli sa prekovremenim radom, neisplaćenim platama, neadekvatnim smeštajem, kao i povredama na radu, fizičkim i psihičkim maltretiranjem. Zaposleni u slovenačkoj firmi “Univerzalna logistika”, kojoj je Agencija za rad i zapošljavanje BiH nedavno zabranila da zapošljava naše radnike, morali su potpisivati razne bjanko papire, koje je to preduzeće kasnije predstavljalo kao dokaz o zaduženju radnika na osnovu kojeg su im od mukom zarađene plate odbijali i 1.000 evra mjesečno.

Vlasnicima stranih firmi koje varaju radnike iz BiH na ruku ide njihovo nepoznavanje jezika, ali i činjenica da su prepušteni sami sebi, jer institucije BiH gotovo da ne rade ništa na zaštiti svojih građana. Odnosno rade, ali onda kada bude kasno, kada su radnici uveliko izigrani.

Zbog svega navedenog Agencija za rad i zapošljavanje BiH morala bi više pažnje posvetiti građanima koji trbuhom za kruhom odu i inostranstvo. Morala bi da objasni našim radnicima da kada se zaposle u stranoj firmi prvo treba da se učlane u sindikat koji bi ih podučio o njihovim pravima i obavezama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana