Prevara na kineski način

Vedrana Kulaga
Prevara na kineski način

Broj kineskih državljana koji su otvarali trgovačke radnje i razvijali biznis u Srpskoj i Federaciji BiH nekoliko godina unazad stalno se povećavao. Po njihovoj brojnosti i sve boljem poznavanju srpskog jezika moglo bi se reći da su se veoma dobro snašli i udomaćili na ovim prostorima.

nosili su robu iz Kine i po veoma povoljnim cijenama prodavali je na području BiH. Stanovnici su pretežno bili zadovoljni odjećom, igračkama i raznoraznim stvarima kojima obiluju "kineski šopovi", prvenstveno zbog niskih cijena. Međutim, zadovoljstvo nije osjećaj koji su ostavili Kinezi kod nadležnih organa zaduženih za kontrolu plaćanja poreza na robu.

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH podnijela je prošle godine Tužilaštvu BiH 46 izvještaja zbog utaje i neplaćanja poreza, od čega se šest izvještaja odnosi na kineske državljane za koje se sumnja da su lani u BiH utajili 1.761.949 maraka poreza! Ako se uzme u obzir da je tokom prošle godine u BiH ukupna procijenjena šteta po budžet za utaju i neplaćanje PDV-a iznosila oko deset miliona maraka, moglo bi se reći da su za desetinu iznosa "zaslužni" kineski državljani.

Poražavajuća je činjenica da je ovakva situacija u RS i FBiH, o čemu svjedoče izvještaji UIO, bila evidentna i tokom proteklih nekoliko godina. Međutim, milionski iznosi kojima su kineski državljani oštetili budžet BiH, nisu jedini problem koji oni stvaraju nadležnim organima.

Problem je "kinesko nestajanje preko noći", kada im se gubi svaki trag, a iza sebe ostavljaju samo neplaćene poreze.

I šta onda? Porezi ostaju neplaćeni, budžet BiH biva oštećen za milionske iznose. Sve ostaje kako je bilo, samo od Kineza koji su utajili poreze ni traga. Ne mogu se pokrenuti istražne radnje, kao ni procesuiranje onih koji su utajili ili nisu platili poreze, a podaci govore mnogo. Smatra se da su kineski državljani tokom 2007. i 2008. godini za vrijeme poslovanja u BiH utajili više od šest miliona maraka PDV-a.

Još jedna stvar, nisu Kinezi samo brojni, nego i lukavi. Koriste dva metoda za utaju poreza. Jedan je podnošenje PDV prijave sa lažnim podacima o ulaznom i izlaznom porezu i lažnim iskazivanjem poreskih obaveza, a u drugom PDV vješto pogrešno obračunavaju.

Postavlja se pitanje, do kada će kineski državljani izbjegavati obaveze plaćanja poreza i vješto "nestajati" iz zemlje u kojoj su u milionskim iznosima oštetili budžet i nestali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana