Preuranjena penzija

Tanja Milaković
Preuranjena penzija

Da stanovnici Srpske iz godinu u godinu sve ranije napuštaju radna mjesta pokazuje podatak da je od 216.000 penzionera samo 35.000 u penziju otišlo kada je napunilo 40 godina radnog staža.

Ako se uzme u obzir da na pojedinim radnim mjestima, zbog odgovornosti i težine posla, radnik ima beneficije, pa za godinu staža dobije, na primjer, godinu i tri mjeseca, onda je sa 40 godina "golog" radnog staža u penziju otišlo svega 15.000 stanovnika Srpske.

Oni koji su lani stekli uslove za starosnu penziju imali su u prosjeku 60,75 godina, dok su oni koji su otišli u invalidsku penziju imali 53 godine. Dakle, stanovnici Srpske u penziju odlaze sa prosječno 57 godina, dok je ranijih godina taj prosjek bio znatno veći.

Uduplavanje ratnog staža za borce, nepovezan staž, invalidnost kao posljedica rata samo su neki od razloga zbog kojih se u RS ranije odlazi u penziju. Tu je i propast preduzeća, koja vodi ka tome da veliki broj radnika spas traži u penzionisanju.

Iako o tome, nažalost, nema zvaničnih podataka, poznato je da u Srpskoj ima penzionera i sa 35 godina starosti, koji su, potplaćujući kojekakve komisije i kupujući potrebne nalaze, od sebe napravili invalide. Jedno vrijeme u Srpskoj masovno se odlazilo u invalidsku penziju, jer onima koji imaju novac nije bio problem da izdvoje od pet do šest hiljada maraka da im ljekar napiše da imaju "srčanu manu", da "ne vide" ili "ne čuju". Uostalom, može da im napiše šta god hoće, jer će oni poslije toga ležati kod kuće, a država će ih izdržavati. Kao da ih je briga šta piše na papiru...

Upravo zbog takvih koji koriste svaku priliku da se prije vremena penzionišu, penzije onih koji su ih pošteno zaradili, više su nego niske.

Sa druge strane, veliki problem u Srpskoj je to što veliki broj odlazaka u penziju ne prati priliv novih radnika. Tako u Srpskoj ima 255.000 zaposlenih, a 216.000 penzionera. Umjesto da je taj odnos 2:1, u Srpskoj se broj zaposlenih i broj penzionera skoro izjednačio.

Jedan od načina da se nešto uradi i prvi korak ka rješavanju ovog problema svakako je pooštravanje kontrola rada komisija za penzionisanje, a onda i reforma penzionog sistema. Pa da penzije dobiju oni koji su ih zaista zaslužili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana