Pretjerivanje i izvrtanje teza

Aleksandar Stojanović

Presuda kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor nije dala nikakav rezultat u pogledu zadovoljenja pravde u vezi sa ratnim sukobima na ovim prostorima, a kako to obično biva kad Hag presuđuje, desilo se sve suprotno od onog što je trebalo da se desi.

Cilj je bio da se postigne pravda i pomirenje među narodima. Samo i isključivo selektivnost Tribunala u Hagu izazvala je toliku podjelu da nije postao ni milimetar prostora za istinu i činjenice. Ta selektivnost prouzrokovala je revolt, nezadovoljstvo i u konačnici ostrašćenost, pa je mogućnost za realno sagledavanje stvari svedena na nemoguće.

Balkan je polarizovan između dvije isključivosti, genocid i nije genocid, agresor i žrtva. U toj agresivnoj isključivosti ubijeni, osakaćeni i nikad pronađeni su postali najnebitniji. Dok se jedni prave kao da ništa nije bilo i da zapravo nismo ratovali, nego se malo posvađali, drugi svojim pretjerivanjem sukob predstavljaju kao apokalipsu čije su žrtve isključivo pripadnici njihovog naroda.

O faktorima i razlozima takve retorike već je napisano i rečeno mnogo i opet nedovoljno da se sve objasni. Ali važno je ponoviti da je Tribunal odigrao ključnu ulogu u takvoj situaciji svrstavajući se isključivo na jednu stranu. A nikad niko ne može biti stoprocentno u pravu.

O besmislu pravnog postupanja ovog pravnog monstruma izlišno je više i pričati, jer on se od početka svog postupanja ne bavi suštinom, nego prebrojavanjem, paušalnim ocjenama i pristrasnim tumačenjem. Tako je stvoren pravni i logički paradoks da se general Mladić optužuje za genocid u opštinama gdje su Srbi od kraja rata svedeni na nivo statističke greške, dok se broj sa mezarja u Srebrenici uzima kao relevantan iako smo se i dokumentovano mogli uvjeriti da je taj broj u konačnom bar i minimalno za jedan manji.

Ovaj primjer optužnice generala Mladića pokazuje svu nelogičnost. S jedne strane imamo potpuno izvrtanje teza, s druge strane naduvavanje brojeva. Dakle, Tribunal je zaključio da se pretjerivanjem i izvrtanjem teza može postići pomirenje.

A nije trebalo mnogo da do toga zaista dođe. Trebalo je samo poštovanje i umjesto galame i upiranja prtom u drugog, kao ključno je trebalo staviti čovjeka. Onog ubijenog, osakaćenog, nikad pronađenog. Ne gledati koje je nacionalnosti ni žrtva, ni ubica. Trebalo je samo presuditi ubici da bi se postigla kakva-takva pravda za žrtvu. Sud je umjesto toga i ubice i žrtve posmatrao kroz prizmu nacionalnog, a onda je pristupio onoj selektivnosti zbog koje je svaka nada za suživot pala u vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana