Presude

Goran Maunaga

Nezamislivo je bilo da Tužilaštvo Haškog tribunala spominje Sud BiH na kritički način. Da i ne govorimo o OEBS-u, OHR-u ili Ministarstvu inostranih poslova Velike Britanije.

Odjednom, bez obzira na to što su svi strani faktori u BiH prije samo nekoliko dana dali punu podršku načinu rada pravosudnih institucija, neviđeno napadaju odluku Suda BiH da oslobodi deset osuđenika za ratni zločin koji su osuđeni na osnovu pogrešne primjene zakona.

Naravno, riječ je o pripadnicima srpskog naroda mada to, kad je riječ o pravdi i pravu, ne bi trebalo da ima ikakvog uticaja. Ali u BiH ne samo da ima, nego je to još od početka ovdašnjeg rata jedna od najbitnijih stavki. I tako do danas.   

Tim napadom su ti visokopozicionirani stranci u institucijama od ugleda istovremeno napali i Ustavni sud, ali i Evropski sud za ljudska prava, zbog kojih je Sud BiH i donio takvu odluku.

Najžalosnije u svemu je to što nisu smogli ni toliko snage da ispoštuju svoje ranije stavove, koji kažu da se sudske odluke ne komentarišu, nego da se sprovode. Nisu, dakle, mogli ni da se strpe koji dan iako raspolažu jasnim činjenicama da Sud BiH u svom radu nikad nije napravio ni slučajan propust koji bi, eventualno, išao u korist nekog pripadnika srpskog naroda. Propusta je, naravno, bilo, i to velikih, što je rezultovalo skoro desetostruko većim kaznama pripadnicima tog naroda nego što su ih dobili drugi.     

I to je, pored ostalog, bio jak razlog da se predstavnici međunarodne zajednice i strane diplomate suzdrže od komentara i kritika izrečenih na račun Suda BiH. Osim toga, oni nikakve veze s radom pravosuđa i ne smiju da imaju.

Pa nisu valjda pomislili da bi Sud BiH takvu odluku ikada donio da ga nisu i strane i domaće više sudske instance profesionalno dovele do ćorsokaka iz kojeg nije mogao izaći bez konačne primjene prava na zakonit način.

Samo zbog toga Sud BiH je donio odluku o oslobađanju deset osuđenika. Da je to tako, govori i podatak da je predsjednik tog suda Meddžida Kreso, do donošenja te odluke, učinila sve što je mogla da izbjegne primjenu odluka Ustavnog i Evropskog suda, tražeći čak, u kancelariji glavnog tužioca Gorana Salihovića, direktno od tužilaca da odrede pritvor za braću Damjanović. Dalje nije mogla.

A onda su uslijedile kritike od stranaca. Još samo da doživimo da zbog neke odluke iskritikuju i rad Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana