Presude

Vedrana Kulaga Simić

Institucije BiH odavno su poznate po rastrošnosti i nevelikoj brizi za novac koji u njihovu kasu prikupljaju svi poreski obveznici.

Po neodgovornosti za javni novac nalaze se u samom vrhu u svim regionalnim komparacijama, a kako je krenulo uskoro bi mogle da preuzmu primat i po šteti koju čine svojim građanima gubeći hiljade sudskih sporova.

Na adrese mnogih institucija godinama unazad stižu brojne tužbe, a raritet je da su većinu podigli upravo zaposleni činovnici koji smatraju da su njihova prava ugrožena na ovaj ili onaj način. I tu se zatvara začarani krug koji odnosi milione iz budžeta.

Samo prošle godine iz sudova je na naplatu došlo više od tri miliona maraka, a što je najgore upućeni tvrde da se može očekivati da taj iznos idućih godina bude još veći jer statistika pokazuje da se broj tužbi povećava.

Da stvar bude gora, malo koja od institucija sa nivoa BiH, čini bilo šta da se suoči sa ovim problemom jer im je očigledno važnije da svake godine traže sve više novca dok imaju odakle da zagrabe.

Ove presude bi se mogle posmatrati i kao ogledalo zajedničkih institucija BiH. One su najbolji dokaz da ni državni službenici ne poštuju zakone i propise, a da njihovu bahatost plaćamo svi. Kao i mnoge stvari do sada.

Nadležni u institucijama na nivou BiH moraju da nađu način da se izbore sa ovim problemima jer bi oni ako se nastavi sa ignorisanjem mogli da postanu još veći, a to nikome nije potrebno jer ih imamo i previše. Da je malo dobre volje novac koji se isplaćuje za odštetu mogao bi biti upotrijebljen za krpljenje mnogih rupa i projekte za koje poslovično nema para.

Ono što je poražavajuće u cijeloj priči je to da nadležni još nisu progledali u dovoljnoj mjeri jer je očigledno da ni preporuke revizora ne shvataju ozbiljno. Ne samo kada je ovaj problem u pitanju nego i većina drugih. Zato se konačno mora naći način da se disciplinuje armija činovnika u Sarajevu kako bi makar dostojanstveno zaradila svoje plate, ne praveći štetu koju ćemo plaćati za njihov nerad.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana