Presude

Goran Maunaga

Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso trebalo bi hitno da podnese ostavku na tu funkciju. Za takav čin, svakom odgovornom na njenom mjestu bila bi dovoljna i ona odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Maktouf i Damjanović protiv BiH" po kojoj Sud BiH nije mogao retroaktivno da primjenjuje Krivični zakon BiH iz 2003. godine. Ali gospođi Kreso nije.

Izgovor joj je bio da se to odnosi samo na ta dva, a ne na sve ostale predmete ratnih zločina u kojima je suđeno po tom novom i strožem zakonu koji nije ni postojao u vrijeme događaja za koje se sudilo.

Ali sad kad je Ustavni sud BiH, prvi put, usvojio apelaciju Zorana Damjanovića podnesenu protiv presude Suda BiH kojom je proglašen krivim i osuđen po KZ BiH zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, što je samo najava mnogih sličnih, sklanjanje Kreso u svakoj uređenoj zemlji bi se jednostavno podrazumijevalo.

Apelacije Ustavnom sudu BiH protiv presuda Suda BiH stižu u velikom broju, a u samo jednoj zajedničkoj apelaciji podnesenoj Evropskom sudu za ljudska prava ima čak 38 lica kojima je suđeno retroaktivnom primjenom zakona, odnosno za koje je Sud BiH najvjerovatnije donio nezakonite presude.

Možemo samo da nagađamo koliko će koštati revizije svih presuda koje je aminovala Kreso, a što će biti plaćeno iz naših džepova.

Sve dobija još nevjerovatniju dimenziju kad znamo da je, i poslije odluke Suda u Strazburu, Sud BiH nastavio sa starom praksom dozvoljavajući da se, i dalje, sudi po strožem i retroaktivno primijenjenom KZ BiH.

Nastavak takvog načina rada, i pored istorijske odluke Evropskog suda za ljudska prava koja ima međunarodni karakter i koja je neviđen šamar bh. pravosuđu, znači samo jedno - da Kreso to čini jer zna da je to cijena njenog opstanka. Ali znači i to da će zbog dozvole Kreso da se nastave donositi nezakonite odluke, morati da odluči politika.

I to što prije, jer Sud BiH je do donošenja odluke Suda u Strazburu imao 112 presuda za ratne zločine a sve one su, osim sedam predmeta, donesene po KZ BiH. Revizije tih, ali i onih novih predmeta u kojima se po odobrenju predsjednika Suda Meddžide Kreso nastavlja suditi po KZ BiH, uzdrmale bi i BiH i njen budžet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana