Presuda Zupcu

Goran Maunaga

Jastrebovi SDA preko pravosudnog sistema BiH ostvarili su svoju namjeru, zadatak i cilj: Goran Zubac biće razriješen s mjesta direktora SIPA.

Nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo presudu na godinu uslovne kazne zatvora Zupcu, podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH neće značiti ništa u smislu njegovog vraćanja na tu funkciju jer se to neće desiti ni u slučaju da presuda glasi u njegovu korist.

Ovom drugostepenom presudom samo je potvrđeno nekoliko do sada već opštepoznatih mjesta kad je riječ o funkcionisanju pravosuđa u BiH.  Prvo, Zubac je osuđen jer se pridržavao zakona koji kaže da Specijalna jedinica SIPA ne može biti angažovana za ono za šta Tužilaštvo tvrdi da treba i može. To pokazuje da je bh. pravosuđe daleko od prava i pravičnosti i da u BiH možemo biti osuđeni svi, bez obzira na to da li smo krivi ili ne.

Drugo, pozadina presude i sklanjanja direktora SIPA je to što on na toj funkciji nije odgovarao Bakiru Izetbegoviću, direktoru FUP-a Draganu Lukaču i, pogotovo, Šemsudinu Mehmedoviću, kojeg su pripadnici SIPA hapsili jer posjeduju dokaze da je odgovoran za ratne zločine počinjene nad Srbima.

Treće, presuda i suspenzija Zupca još su jedan u nizu dokaza da pravosuđem upravljaju kadrovi SDA, na šta su nedavno javno ukazali i predstavnici međunarodne zajednice.

Četvrto, na predmetu Zubac još jednom je pokazan "kvalitet" pravosudnog sistema u BiH jer je činjenica da bi presuda Zupcu prema stavovima Vrhovnog suda FBiH, da mu je suđeno u Federaciji, bila ukinuta ili bi on bio oslobođen.

I peto, više je nego indikativno to što za prošlogodišnje paljenje zgrade Predsjedništva BiH u nasilnim protestima nije odgovarao baš niko osim Zupca.

A da je u procesu protiv Zupca bila presudna struka, saznalo bi se da je Lukač svojim jedinicama razbijanje mase prilikom demonstracija 7. februara u kojima je zapaljena zgrada Predsjedništva naložio tek kad mu je to telefonskim putem direktno naredio Izetbegović. I to baš u momentu kad je on to iščekivao u kabinetu ministra unutrašnjih poslova FBiH Predraga Kurteša i u društvu šefa Kriminalističko-istražnog odjeljenja FUP-a Edina Vranja. Gdje su, usput, pili alkoholno piće "gorki list".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana