Presuda i sankcije

Miroslav Filipović
Presuda i sankcije

U procesu primjene presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u "predmetu Sejdić i Finci", Republika Srpska ima legalno i legitimno pravo da ne izlazi iz njenih okvira, bez obzira na upozorenja i prijetnje koje sve češće stižu iz Parlamenta Savjeta Evrope.

Očigledno je da se pod hitnošću sprovođenja ove presude pokušava "otvoriti" dejtonski Ustav, što bi bio prvi i najvažniji korak za pokretanje korjenitih ustavnih promjena koje bi u konačnici vodile stvaranju unitarne BiH.

Presuda jasno kaže da treba stvoriti uslove da se svaki građanin ove zemlje može kandidovati za najviše funkcije u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Parlamenta BiH.

I ništa više od toga se ne traži. Međutim, bošnjački političari, pojedinci iz međunarodne zajednice i neki evropski parlamentarci i zvaničnici, zapravo, namjeravaju da kroz primjenu presude minimiziraju nadležnosti Srpske i njenih institucija.

Specifičnost ovog slučaja ogleda se u tome da sprovođenje presude podrazumijeva promjene Ustava i Izbornog zakona BiH. Znači, moraju da se izmijene opšta pravna akta, odnosno Ustav i zakon, i upravo u tome bošnjački političari vide šansu za razgradnju Dejtona i stvaranje apsolutno centralizovane BiH, u kojoj bi važio princip jedan čovjek jedan glas.

Zato lider Stranke za BiH Haris Silajdžić uporno govori o neophodnosti ukidanja entitetskog glasanja u Parlamentu BiH, jer je svjestan da bi uklanjanjem ovog, jedinog mehanizma zaštite interesa Srba u zemlji, uspostavio princip preglasavanja i bošnjačke predominacije nad drugim narodima u BiH.

Nema nikakve sumnje, iz Ustava se moraju otkloniti diskriminišuće odredbe kako bi se stvorili uslovi da se svi građani ove zemlje mogu kandidovati za najviše funkcije. Ali, u ovako složenoj političkoj situaciji svi moraju biti svjesni da presudu nije moguće primijeniti preko noći. I druge evropske zemlje su presude iz Strazbura sprovodile po nekoliko godina.

Svaka prijetnja sankcijama i isključivanjem BiH iz članstva u Parlamentu Savjeta Evrope sigurno neće doprinijeti bržem rješavanju ovog problema, već će samo ohrabriti radikalnu i nezasitu bošnjačku politiku koja jednostavno želi da postane neprikosnoveni vladar ove zemlje. Jer, vlast je najveća strast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana