Presuda Bosniću

Goran Maunaga

Sud BiH konačno je, više od godinu nakon donošenja izmjena Krivičnog zakona, u roku od mjesec donio i drugu presudu zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti, vrbovanja radi terorizma i organizacije terorističke grupe, pa je osudio Huseina Bosnića zvanog Bilal na sedam godina zatvora.

Izmjenama Krivičnog zakona za ta krivična djela predviđene su kazne od pet do deset godina zatvora, tako da je visina kazne Bosniću osrednja, a to što bi u Americi za ono što je učinio dobio 20 godina robije ipak spada u domen zakonodavaca.

I pored te osrednje kazne za BiH je ipak veliki napredak to što je sada sam Bosnić osuđen na kaznu koliku su, samo prije mjesec, dobila čak četvorica islamista za ista krivična djela.

Jeste jezivo to što su riječi Bosnića, njegova vjerska predavanja zvana hutbe, u smrt odvele šestoricu Bošnjaka čiji su bližnji to posvjedočili u procesu, i jeste neshvatljivo da je on za smrt tih šest mladih ljudi dobio samo sedam godina zatvora, ali zakon je, za sada, takav.

Ipak, Bosniću je i kao najaktivnijem islamisti i najžešćem propovjedniku vehabizma komotno mogla da bude izrečena najstroža kazna, ali to nije jedini propust u ovoj početnoj fazi kažnjavanja džihadista.

Iznenađujuće je i to što se Sud BiH prilikom donošenja presude nije bavio finansiranjem regrutovanja mladića iz BiH za borbu na strani terorističke organizacije Islamska država iako je Tužilaštvo navelo da je na Bosnićev račun iz arapskih zemalja leglo oko 200.000 dolara.

Pored toga što je pozivao ljude u džihad, on je javno na tribinama pod nazivom "Savršenstvo šerijata - pogubnost demokratije" negirao ustavni poredak u BiH.

Još 2012. godine hapšen je pod sumnjom za terorizam, a bio je i pod istragom policije zbog poligamije jer ima četiri žene. Javno je rekao da se za Islamsku državu bori i 50 Italijana u čijem je regrutovanju učestvovao upravo on.

I još nešto: Bosnić prilikom izricanja presude nije pokazao kajanje, što znači da, za nekoliko godina kad izađe iz zatvora, od njega očekujemo još teža krivična djela. Malo li je? 

A posebno je zanimljivo to što je Sud Bosnićevim sljedbenicima specijalnu poruku poslao stavom da je pri donošenju presude olakšavajuća okolnost Bosniću bila to što je porodičan čovjek i što je otac osamnaestoro djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana