PreSIPAnje

Darko Momić

Imalo bi se štošta prigovoriti podacima Agencije za istrage i zaštitu SIPA da su u ovom polugodištu evidentirali 209 sumnjivih transakcija u kojima je suprotno zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti u BiH oprano skoro 57 miliona maraka.

Kao prvo, šta znači da je “evidentirano 209 sumnjivih transakcija”, odnosno koji je stepen sumnje da je u tim transakcijama prekršen zakon?! Bez toga se s pravom može sumnjati da samo bilduju statistiku da bi Komitetu Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Manival) prikazali ko bajagi rezultate sa ciljem da ne budu ni blizu sive, a kamoli crne liste Manivala.

Kao drugo SIPA navodi da je tužilaštvima u BiH dostavljeno pet izvještaja i jedna dopuna izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima, ali ne navodi ni visinu štete, ni iznose protivpravno stečene imovinske koristi, niti navodi koliki je iznos opranog novca, odnosno novca za koji se sumnja da je opran.

I kao treći i najvažniji prigovor su najčešća obilježja sumnjivih transakcija koje navode. Po SIPA, to su učestali inoprilivi u korist računa stranog predstavništva u BiH, uplate NVO na račun fizičkih lica, polog gotovine na račun pravnog lica koji značajno odstupa od ranijeg poslovanja, priliv s of-šor destinacija na ime konsultantskih usluga, gotovinska otplata kredita bez porijekla novca, prijevremena otplata lizinga i na kraju trgovanje bitkoinom.

Sigurno da za svaku od navedenih transakcija može postojati sumnja da nije zakonita, ali nekako je mnogo navesti da je na nabrojane načine oprano 57 miliona maraka. Čuj uplate NVO na račun fizičkih lica?! Pa kad se saberu sve takve uplate ne bi se brat-bratu mogao namaknuti milion, a vjerovatno ni blizu tog iznosa. Zatim gotovinske otplate kredita bez porijekla novca?! Da li to znači da je sumnjivo ako neko proda naslijeđenu šumu ili zemlju da se riješi bijede, čitaj da otplati kredit ili plati lizing.

I na kraju nešto što su baš lupili, a to je trgovanje bitkoinom?! Zašto lupili?! Pa kako može da bude sumnjivo ako nijednim zakonom nije uopšte regulisano. Znači, lupanje!

Biće da SIPA fali inspektora koji o pranju novca znaju više od onih koji se pranjem praktično bave, jer ovo što rade liči na preSIPAnje iz šupljeg u prazno.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana