Prerano penzionisani

Dragana Keleč
Prerano penzionisani

Kada čujemo i vidimo statistike koje pokazuju da nam je penzijski fond ugrožen, da hitno treba mijenjati zakon koji reguliše ovu oblast i da je sve manje radnika, a sve više penzionera, većina nas samo odmahne rukom i kaže - Ma, za sve su to nadležni krivi...

I dok nam se milionske cifre od tranši i dugovanja za isplatu penzija, zakona, nacrta i podnacrta kao mogućih rješenja, svakodnevno vrte pred očima, malo ko da se i zapita zbog čega je to tako. Da li tu ima i naše krivice?

A da ima, pokazuju nam još jednom upravo te "famozne" statistike...

Samo 7,2 odsto penzionera u Srpskoj prima penziju na osnovu punog radnog staža, što nas stavlja u najlošiju poziciju u odnosu na zemlje u regionu, jer Srbija ima oko 20 odsto penzionera koji su ispunili svoj radni vijek, a Hrvatska oko 18 odsto.

Kako je moguće da je svega 17.000 penzionera, od skoro 230.000 koliko Fond PIO RS trenutno vodi na evidenciji, u penziju otišlo sa punim radnim stažom?

Jesmo li zaista postali narod koji želi što ranije da završi svoj radni vijek i da svakog mjeseca na vratima dočeka poštara?! Zar nam nije u interesu da što duže radimo, kako bismo i sebi, a i budućim generacijama obezbijedili bolje uslove za život.

Da li zaista želimo da penziju koristimo što duže, a da radimo što manje?!

I ovaj put, kao mogući odgovor, brojke nam ne idu u prilog, jer je za samo godinu, prosječna dužina korišćenja penzija u Srpskoj povećana za pet godina.

Naime, prema analizama Udruženja penzionera RS u 2010. godini penzioneri su prosječno koristili penziju deset godina, dok je već u 2011. godini taj prosjek iznosio 15 godina, a čak 53 odsto stanovnika prijevremeno je otišlo u penziju.

Statistike, statistike... Opet će mnogi samo odmahnuti! Ko još njima vjeruje? Pa, u ove zaista i jeste teško povjerovati, kada se uzme u obzir da je svega sedam odsto onih koji su odradili svoj radni vijek i u penziju otišli zahvaljujući isključivo svom radu.

Još nekoliko godina i bićemo prvi u regionu i šire, ali ne po tome kolika nam je efikasnost u radu, koliko smo dugo na poslu, već vjerovatno po tome što imamo najmlađe penzionere, a to nam svakako nije za pohvalu, za šta nam ni najbolje statistike u drugim segmentima neće pomoći...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana