Prerađivačka industrija

Marijana Miljić Bjelovuk

Iako Srpska ima preduslove za razvoj prerađivačke industrije, sve kockice se još nisu posložile.

Potencijali za razvoj prerađivačke industrije su u mnogim slučajevima, ali i sticajem okolnosti zanemareni i neiskorišćeni u punom kapacitetu, ali na sreću podaci pokazuju da se ipak neke stvari pokreću sa mrtve tačke.

Prazne hale u prerađivačkoj industriji su počele polako da se pune, što potvrđuje i podatak da je od januara do kraja novembra u preradi otvoreno najviše radnih mjesta i to njih  6.540.

Iz toga je vidljivo da prerađivački sektor može, ali i mora da bude šansa za mnoge koji se mjesecima pa i godinama iz mjeseca u mjesec javljaju biroima za zapošljavanje u nadi da će i za njih biti otvoreno neko radno mjesto.

Ipak, činjenica da je više od 6.500 ljudi pronašlo posao u industriji treba nadležnima da bude i opomena i obaveza da u idućem periodu učine sve što je u njihovoj moći kako bi mnogi drugi, takođe, zasukali rukave i počeli za hljeb da zarađuju upravo u nekoj od firmi koja se bavi preradom.

Zadatak je jasan. U prerađivačkoj industriji, koja je jedan od osnovnih motora razvoja, mora da bude znatno više zaposlenih od 49.177 koliko ih je bilo na kraju septembra ove godine. A razlog još jasniji - dalji razvoj privrednog sektora koji još ne stoji čvrsto na nogama.

Nastavak otvaranja radnih mjesta u prerađivačkoj industriji mora biti i ostati prioritet, ali je jasno i da situacija u proizvodnji ne može da bude popravljena za dva-tri mjeseca.

Za to je potrebno više vremena, ali je i više nego vidljivo da ulaganje u prerađivačku industriju, dijelu privrede koji stvara novu vrijednost, može podstaći razvoj i ekonomska snaga svake privrede. Međutim i to treba da ima jasne pravce razvoja.

Potrebno je jačati i ruralna područja u Srpskoj i time, na neki način, zaustaviti migraciju stanovništva iz manjih ka velikim gradovima jer sela i ostala, po razvoju, ruralna područja ostaju prazna, a veće lokalne zajednice pretrpane.

Na to već duže vrijeme upozoravaju i privrednici i smatraju da je potrebno napraviti plan razvoja ruralnih područja, spasiti njihove potencijale za razvoj poljoprivrede i preduzetništva i time stvoriti preduslove za nova radna mjesta.

U suprotnom, privreda će ostati da tapka u mjestu, a prerađivačka industrija koja pokazuje da ima snagu za oporavak stagniraće. A, to nikome ne ide na ruku!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana