Prerađivačka industrija

Ma­ri­na Čigoja

Privreda Srpske i čitave BiH jedna je od najnerazvijenijih, ne samo u Evropi nego i u regionu. I tako je već godinama, a kako sada stvari stoje, teško je očekivati da će se i u narednom periodu stvari nešto značajnije popraviti.

Iako se često govori o novom zapošljavanju, činjenica je da nekih velikih projekata nije bilo. Najvidljivije zapošljavanje je ono koje skoro svakodnevno imamo u javnom sektoru. I tako se u proteklim godinama, uz izgovor da je kriza, broj radnika u realnom sektoru u BiH smanjivao, dok je u javnom rastao. Takav omjer, naravno, ne bi izdržale ni neke velike i jake ekonomije, a kamoli krhka ekonomija kakva je naša.

Propast velikih sistema koji su prije rata zapošljavali hiljade radnika, loša privatizacija i nemarnost nadležnih doprinijeli su tome da danas u prerađivačkoj industriji, koja bi trebalo da bude pokretač privrede, imamo tek oko 19 odsto zaposlenih u odnosu na ukupan broj radnika.

U kakvom se ekonomskom položaju nalazimo možda najbolje pokazuje podatak da je banjalučka privreda nekada imala veći broj zaposlenih nego što sada ima prerađivačka industrija čitave RS.

Sve ono što smo nekada imali danas bi se moglo opisati u jednoj rečenici: Prazne hale i ogroman broj radnika na biroima za zapošljavanje.

Naravno, u takvoj situaciji teško je i očekivati da bude ostvaren neki značajniji privredni rast i oporavak. Izuzetno mali broj radnika koji rade u prerađivačkoj industriji za to sigurno nije dovoljan. Potrebna je, prije svega, volja onih koji odlučuju. Iako situacija zaista nije sjajna, povećanje zaposlenosti u ovoj oblasti mora biti prioritet. I na njemu se mora raditi. Jasno je da se stanje ne može popraviti za mjesec, dva, tri, ali je takođe jasno da se ovakvim pristupom i povećavanjem javnog sektora ne može ništa postići.

Prerađivačka industrija predstavlja dio privrede koji stvara novu vrijednost i u kojem, na kraju krajeva, leži suština razvoja i ekonomske snage svake privrede.

Privredi ove zemlje, koja se po svim statistikama i analizama nalazi na samom dnu, treba zamajac, a pitanje je hoće li biti dovoljno sluha i hoće li konačno neko početi da misli o tim problemima i, što je još važnije, pokušati da iznađe rješenje za njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana