Preporuke

Svjetlana Tadić
Preporuke

Evropska komisija poslala je institucijama BiH preliminarni nacrt preporuka, poslije strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, u kojem ih je obavijestila u kojem roku i na koji način treba da rade pravosudne institucije BiH.

Nakon što su poslije prvog sastanka održanog u Banjaluci preporuke bile uopštene, te u njima nije rečeno ništa konkretno, ovaj put Evropska komisija bila je određenija i zahtjevnija.

Postavljeni su rokovi i zadaci koje institucije pravosuđa u BiH moraju ispuniti da bi krenuli putem reformi, koje su neophodne zarad pravde, ali i evropskog puta same zemlje.

Ono što se čeka već duže vrijeme jeste potpisivanje protokola o razmjeni dokaza u predmetima ratnih zločina sa Srbijom. Evropska komisija prepoznala je to opstruisanje, pa je kao rok dat 30. novembar, do kada protokol mora da bude potpisan.

Kao jedan od najvažnijih rokova jeste kraj 2012. godine, do kada strane sudije i tužioci moraju konačno da napuste BiH i prepuste stanovnicima ove zemlje da se konačno pozabave svojom pravdom.

Ono na šta je Republika Srpska ukazivala oduvijek, a što je i bio jedan od razloga pokretanja dijaloga o reformi, bilo je i neobjektivno, netransparentno i neefikasno prenošenje predmeta sa entitetskih na državni nivo.

Evropska unija je odlučila da i tome dođe kraj, te naložila da se nedostaci u vezi s tim otklone.

Kao najvažnije, rečeno je da su kašnjenje i neefikasnost procesuiranja predmeta ratnih zločina neprihvatljivi.

Kada će biti novi sastanak, ne zna se, ali je već sada očigledno da je strukturalni dijalog od strane Evropske komisije shvaćen ozbiljno i da nije još jedan u nizu protokolarnih sastanaka.

Tako će, htjele ili ne, institucije BiH morati krenuti put reformi i obezbijediti da se rokovi Evropske komisije ispune, da se donesu zakoni i obezbijedi pravda koja je u ovoj zemlji davno zaboravljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana