Prepolovljeni veto

Vedrana Kulaga
Prepolovljeni veto

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS i njihov rad definitivno su obilježili kraj godine koja je iza nas, kao i prve dane 2011. godine. Odavno poznati kao "ulagači veta", nastavili su da slijede tu filozofiju, tradiciju ili šta već, ovoga puta pokretanjem mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa na izbor članova i predsjednika Vlade Republike Srpske, čime su stare ministre zadržali još malo na tim funkcijama.

Bošnjaci su prije nekoliko dana donijeli jednoglasnu odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluke o izboru premijera i članova Vlade RS zbog, kako su naveli, nepoštovanja prava ravnopravnosti, zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ustava RS prilikom konstituisanja Vijeća naroda RS.

I onda odjednom, blaga promjena kursa. Članovi Vlade RS dobili su "zeleno" svjetlo Bošnjaka, ali ne i novoizabrani premijer RS Aleksandar Džombić. Nevjerovatno, ali istinito. Klub Bošnjaka tako je "prepolovio" veto na izbor predsjednika i članova Vlade RS i ostavio Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine RS i Vijeća naroda da dalje razmatra "krnje" veto Bošnjaka.

Postavlja se pitanje čemu sve to? Čega se igraju delegati iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću RS, odnosno koliko su ozbiljni u svemu tome. Naime, priča je išla ovako. Prvo su im smetali i novoizabrani članovi Vlade Srpske i premijer, pa se kolo okrenulo i u tom dijelu igre članova Vlade je sve postalo "čisto". Međutim, tu nije kraj, igra se nastavlja. Ostao im je sporan novoizabrani premijer RS (koji, usput rečeno, tu vladu i sastavi) što je potpuno nelogično.

Predsjednik parlamenta RS Igor Radojičić izjavio je da je besmislen veto Kluba Bošnjaka, jer se ne može podržati izbor članova Vlade, a ne podržati izbor predsjednika te vlade, zato što nema Vlade bez premijera. Mnogi su se ovih dana pitali koji je bio stvarni cilj Bošnjaka kada su zaigrali igru "pokretanja vitalnog nacionalnog interesa" u prvim danima 2011. godine? Čini se da su samo, bez ikakve potrebe, zakomplikovali potvrđivanje novoizabranih članova Vlade RS i za nekoliko dana prolongirali konačnu potvrdu izvršne vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana