Prepolovljene investicije

Marina Čigoja
Prepolovljene investicije

Investicije u BiH iz godine u godinu se smanjuju, a najveći razlozi za to su, sasvim sigurno, osim globalne ekonomske krize i nesigurna politička situacija u zemlji, ali i komplikovane procedure.

Prema podacima Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA), u prvoj polovini ove godine u BiH je investirano 120,9 miliona evra, što je za 41 odsto manje u odnosu na isti period 2009. godine, što je alarmantan podatak, posebno ako se uzme u obzir cjelokupna ekonomska slika zemlje u kojoj je broj nezaposlenih u porastu, štrajkovi sve češći, a plate neredovne i niske.

Iako u FIPA ističu da interes investitora za ulaganje na ovim prostorima i dalje postoji, pad priliva stranih investicija je evidentan. Činjenica je i da ekonomska kriza još u značajnoj mjeri utiče na nivo investicija kako u BiH, tako i u zemljama u regionu, ali je činjenica i da vlasti BiH ne preduzimaju ništa kako bi popravili poslovni ambijent ove zemlje i povećali interes investitora.

Da je tako najbolje pokazuje izvještaj Svjetske banke o uslovima za poslovanje u 2010. godini u kojem se navodi da sve zemlje u regionu imaju daleko bolje uslove za poslovanje nego BiH.

Kao dokaz za ovakvu tvrdnju navode podatak da je u BiH za pokretanje novog preduzeća potrebno najmanje 60 dana. U Srbiji je za to potrebno 13, Hrvatskoj 22, a u Albaniji svega pet dana. Jasno je da investitore od BiH odbijaju bespotrebno duge i komplikovane procedure za dobijanje građevinskih dozvola, primjenu potpisanih ugovora, kao i slaba zaštita prava investitora.

Posebno loše ocjene BiH ima kada je riječ ekonomskoj slobodi i kreditnom rejtingu. Prema julskom izvještaju Međunarodne agencije za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit, BiH ima najniži kreditni rejting u regionu.

Očigledno je da BiH nije dobro iskoristila prednosti koje ima za privlačenje stranih investicija. Nije pripremila odgovarajuću regulativu koja bi privukla investitore i sigurno je da su zemlje u okruženju, između ostalog i zbog toga, otišle dalje od nas kada je riječ o privlačenju investicija.

Ono što je sigurno je da BiH teško može očekivati više investicija i investitora nego što je trenutno slučaj, ako ne poboljša svoje zakonske propise i ne smanji birokratiju. U trenutnim okolnostima pitanje je da li će i kako krhka ekonomija ove zemlje "stati na noge".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana