Prenos nadležnosti

Marijana Miljić Bjelovuk

Nakon što je Savjet ministara utvrdio mimo stavova iz Srpske izmjene Krivičnog zakona i usvojio Pravilnik o industrijskoj bezbjednosti iako su iz Srpske upozorili da bi usvajanje narušilo ustavne nadležnosti, u institucijama BiH u samo nekoliko dana usvojen je novi dokument kojim se od Srpske ponovo otimaju njene nadležnosti.

Riječ je o Programu razvoja sistema zaštite i spasavanja, koji je usvojila Zajednička komisija Parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost, a čiji je potpisnik ministar bezbjednosti Dragan Mektić.

Ako bi taj program bio usvojen u Parlamentu BiH, Civilna zaštita RS, ali i njihove kolege u FBiH i Brčko distriktu, izgubili bi svoje ulogu, komandovanje i odlučivanje, jer su one stavljene pod kapu Ministarstva bezbjednosti BiH.

Čelnici Civilne zaštite RS, koji su još ranije upozorili da ovaj program krši ustavne odredbe, nisu ništa mogli da urade. O čemu se radi dovoljno govori to da ni Mektićev stranački kolega u Zajedničkoj komisiji ovaj dokument nije podržao.

Zanimljivo je da je u sva tri slučaja pokušaja prenosa nadležnosti akter upravo Mektić - kod Krivičnog zakona glasao je za, a druga su dva dokumenta u proceduru takva kakva jesu otišla iz ministarstva kojim rukovodi.

Znajući sve to, ne bi iznenadilo ni to da su Mektićevi bučni nastupi u javnosti prethodnih dana bili paravan za skretanje pažnje sa ovih važnih pitanja.

U svakom slučaju, ovim je još jednom dokazano da pojedini ministri iz RS u Savjetu ministara ne rade ono što bi trebali, već da ili spletkare ili ne gledaju ono što potpisuju, usvajaju i šalju u proceduru.

Nažalost, ovakvi slučajevi, sudeći prema onome što je rađeno i proteklih dana, ali i u protekle skoro tri godine, ovakve će se situacije vjerovatno ponoviti.

Već kroz koji mjesec, ako ne i dan, možemo očekivati novi potez prenosa nadležnosti.

Na ministrima iz Srpske je da odluče da li će se to desiti ili neće. Na njima je da otvore četvore oči­ i slušaju i druge predstavnike Srpske. Da ne bi ponovo iznenadili i nas, ali i same sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana