Prelazno rješenje

Darko Momić

Profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci i bivši sudija Ustavnog suda BiH Vitomir Popović kristalno jasno je ocijenio da odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda nije donijela ništa dobro.

 

- U svom izdvojenom mišljenju napisao sam da je to politička, a ne pravna odluka. Da je međunarodna zajednica sprovela Dejtonski sporazum onako kako je napisan, mi bismo danas imali mnogo veću homogenizaciju između Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta. Umjesto toga, stalno su se tražila neka rješenja i podizane tenzije - rekao je Popović u intervjuu našem listu povodom dvije decenije od 1. jula 2000. godine kada je Ustavni sud BiH donio spornu odluku o konstitutivnosti.

Ko iskreno i sa željom da objektivno sagleda stvari i trenutnu situaciju u BiH može da kaže da nije u pravu?! Koja je to odluka, računajući nametnutu odluku OHR-a iz aprila 2002. godine kojom je konstitutivnost ugrađena u Ustave RS i FBiH, donijela konkretnu korist narodima i “građanima”? Koliko je ta sporna odluka doprinijela boljem položaju Srba u FBiH ili Hrvata i Bošnjaka u RS? Ko je šta konkretno dobio tom odlukom osim delegata u Vijeću naroda RS, funkcionera poput recimo bivših potpredsjednika RS Ivana Tomljenovića i Ševketa Hafizovića ili bivših ministara u Vladi RS kao što su Marin Kvaternik ili Mensur Šehagić i sličnih “fikusa” koji su na funkcije dolazili zahvaljujući isključivo po imenu i prezimenu, umjesto stručnosti i sposobnosti?

Nažalost, umjesto da se istini pogleda u oči i poput profesora Popovića kaže da je taj koncept propao, iz Sarajeva se i dalje mogu čuti hvalospjevi u korist odluke o konstitutivnosti ili još gore, poruke koje idu u pravcu ukidanja konstitutivnosti, ali sa potpuno drugačijim ciljem od vraćanja na izvorni Dejton koji je donio mir i udario temelje održive države.

- BiH mora odbaciti prevaziđeni koncept konstitutivnosti naroda i snažnije se angažovati na uspostavi građanskog i demokratskog principa jedan čovjek - jedan glas - izjavio je prije otprilike dvije godine aktuelni “hrvatski” član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Za tu izjavu nagrađen je na opštim izborima 2018. godine na kojima je zahvaljujući bošnjačkim glasovima ponovo dobio funkciju namijenjenu legitimnom predstavniku hrvatskog naroda. Rezultati tih izbora potvrdili su da najbrojniji narod u BiH spornu odluku o konstitutivnosti doživljava kao prelazno rješenje do cilja koji je odredio otac bošnjačke nacije Alija Izetbegović u svojoj “Islamskoj deklaraciji”: “Muslimani tamo gdje su manjina treba da trpe dok ne postanu većina, a kad postanu većina onda treba da formiraju islamsku državu”.

Elem, ako Srbima u Srpskoj i dalje nešto nije jasno, neka odu u Drvar, Glamoč ili Grahovo, pa neka pitaju tamošnje sunarodnike da im objasne. Čuj vas, što tamo, što ne pitaju Srbe u Sarajevu?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana