Prelaz bez dozvole

Vedrana Kulaga Simić

Dan bez problema i kojekakvih apsurda u BiH je skoro nemoguće i zamisliti. Posljednji koji se pojavio kao grom iz vedra neba je informacija da granični prelaz u Novom Gradu nema sve što je potrebno da bi bio u upotrebi - nema pravu upotrebnu dozvolu.

Priča o graničnim prelazima u ovoj zemlji počela je onog dana kada je Hrvatska postala članica evropske porodice. Kada je njima, u ljeto 2013. godine, svanulo, a mnogim pograničnim opštinama u BiH sa druge strane rijeke pao mrak na oči.

Dojučerašnje komšije postale su im predaleko, a problemi su počeli da se nižu kako su rampe na graničnim prelazima spuštene za određene kategorije. Veliku štetu pretrpjele su opštine, privrednici, ali i obični građani, za čiji interes bi trebalo da se bore oni koji bi trebalo da rade u njihovom interesu. Ali, podaci sa terena ne pokazuju da stvari idu u tom pravcu.

Nakon brojnih problema u vezi sa kategorizacijom prelaza u nekim opštinama koje graniče sa najmlađom članicom EU, na površinu su isplivali novi problemi u Novom Gradu. Pregledom stanja kod carinske ispostave i samog graničnog prelaza je utvrđeno da u spisima nedostaje, ni manje ni više nego potrebna upotrebna dozvola, potpisana od strane resora za građevinstvo u Vladi RS. Na listu problema upisali su se i oni koji se odnose na kvalitet prelaza koji je sada samo otvoren za putnički saobraćaj.

Teško da, imajući u vidu koliko su nadležni u ovoj zemlji zainteresovani za stanje na graničnim prelazima, neko može tačno da kaže koliko je duga lista problema sa kojima se susreću i zaposleni u toj oblasti, kao i oni koji žive u tim područjima.

Nedavno je jedna revizija pokazala da je stanje na prelazima u BiH daleko od idealnog, da na carinskim ispostavama nema čak ni osnovnih stvari, počevši od vage pa nadalje. I o čemu onda govorimo? Kako je moguće da se, kada je riječ o Novom Gradu, nakon nekoliko godina utvrdi da u fasciklima nema upotrebne dozvole?

Nadležni moraju da zasuču rukave i uhvate se u koštac, ali ozbiljno, sa problemima u vezi sa graničnim prelazima, jer će, ako ovako nastave, samo ispaštati građani, dok će oni i dalje uživati u svojim kancelarijama negdje daleko od granice sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana