Prekomjeran uvoz

Marijana Miljić Bjelovuk

Republika Srpska ima odlične uslove za razvoj domaće proizvodnje, ali zbog nepostojanja sistema kontrole i kvaliteta uvoza proizvoda, u BiH se već godinama uvozi sve i svašta.

Upravo zbog toga stanovnici Srpske jedu nekvalitetnu hranu, koja je stara više godina i ko zna iz koje zemlje potiče.

Da je tako potvrđuju i podaci da se u BiH iz godine u godinu, uprkos brojnim upozorenjima, uvoze sve veće količine mesa, uglavnom sumnjivog porijekla, ali jeftino, što je kupcima u uslovima krize najvažnije prilikom kupovine.

Međutim, pored uvoznog mesa, tržište BiH preplavljeno je i lošim voćem i povrćem iz dalekih zemalja, slatkišima, vodom i mnogim drugim proizvodima.

U BiH je za samo četiri mjeseca ove godine uvezeno 9.570 tona mesa vrijednog 36 miliona maraka, što je šest puta više od vrijednosti izvezenog mesa, jer je za četiri mjeseca 2012. izvezeno 1.766 tona mesa u vrijednosti od šest miliona maraka.

Razočaranost u nadležne institucije zbog nebrige za domaću proizvodnju, te nedostatak volje za borbu za bolju poziciju na tržištu, riječi su kojima stočari, ali i svi ostali domaći proizvođači u Srpskoj opisuju svoju situaciju.

Više puta su upozoravali na prekomjeran uvoz proizvoda lošeg kvaliteta, ali niko od nadležnih nije ni mrdnuo prstom da nešto uradi i da bar malo zaštiti domaću proizvodnju, koja iz dana u dan tone sve dublje.

Poljoprivrednici, koji su izgubili i ono malo nade da mogu da žive od svog rada, kažu da im ništa drugo ne preostaje nego da preduzmu radikalnije mjere odnosno protestuju, jer je očigledno da riječima i molbama nisu ništa postigli.

Domaći proizvođači neće biti ni prvi ni posljednji koji ovim putem traže svoja prava, ali je pitanje da li će i to natjerati nadležne da zaštite domaće tržište.

Zbog nemara odgovornih ne treba da se začudimo ako u skorije vrijeme na rafama ne nađemo ništa što je domaće, što je naše i čime bismo mogli da se pohvalimo.

Krajnje je vrijeme da se sve “uspavane” institucije u BiH probude i počnu da rade svoj posao, a sasvim sigurno je da je jedan od glavnih zadataka upravo zaštita domaće proizvodnje i proizvođača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana