Preko granice

Vedrana Kulaga Simić

Slike sa graničnih prelaza u BiH već duže vrijeme su ogledalo i stanja u cijeloj zemlji, a iako se godinama upire prstom na pojedine adrese, i dalje nema ni volje da prvi utisak bude ni malo, a kamoli znatno popravljen.

 

U ovoj zemlji, iako važi za siromašnu, ima novca, ali godinama završava na pogrešnim računima. Stotine i stotine miliona na godišnjem nivou prikupe nadležni organi te ih pošalju na jedinstveni račun, sa kojeg dalje ekspresno nestaje, mahom odlazeći za podmirivanje enormne administracije te tekućih rashoda desetine institucija u kojima radi na hiljade ovih i onih službenika, a za druge potrebe šta ostane.

Sve ostalo može da čeka, a dokaza za to ima gdje god se okrenemo. Granični prelazi su tek jedna stavka na kojoj se to i te­ kako vidi. I šta se radi o tom pitanju? Ništa. Uglavnom samo Uprava za indirektno oporezivanje i Granična policija u godišnjim izvještajima nabroje koliko u BiH ukupno ima graničnih prelaza i koliko, od tog broja, ispunjava sve standarde koji bi na tim adresama morali da budu vidljivi i na terenu.

Presjek stanja je nepromijenjen godinama. Kriterijume ispunjava tek nešto oko trećine graničnih prelaza, i to oni “najmlađi”, dok na ostalima ničim ne možemo da se pohvalimo.

I to je svakako još jedna u nizu sramota, ali svakako i slika i prilike ove i ovakve BiH u kojoj su isparile zlata vrijedne milijarde, a da ništa nije urađeno da bi zemlja poboljšala ni život svih onih kojih još nisu kupili kartu u jednom pravcu niti generalno svoj imidž u regionu, Evropi i dalje.

Zato donekle ne čudi što je i dalje prisutan, ali i ojačava trend, da narod odlazi preko tih istih, nazovimo, graničnih prelaza u potrazi za srećom. Negdje s one strane. Granični prelazi odaju prvi utisak o zemlji jer su njen svojevrsni prag, a posebno pod ovim dijelom neba. Svima je jasno da ništa ne može da se promijeni preko noći, ali ovdje je prošlo previše noći. A ništa se ni pomjerilo ka boljem nije.

Samo se prizivaju milioni, kojih doduše ima, ali nikako da se utroše na prave stvari dok godine prolaze i vrijeme dodatno nagriza objekte koji se nalaze na domaćim graničnim prelazima.

Stanje dodatno pogoršava priznanje da poslanici ni delegati u Sarajevu, a kojima je to u opisu dobro plaćenog posla, duže već nisu ni razmatrali to pitanje. A ako ništa, mogli su postaviti pitanje i zatražiti informacije ili inicirati raspravu, ali uvijek, naravno, ima nešto preče. Kao što je “visoka politika”, na primjer. 

Mnoge stvari u BiH ispaštaju upravo zbog toga. Previše je još otvorenih te neotvorenih pitanja jer se politički lideri u ovoj zemlji stalno vrte oko jednih te istih, a činjenica je da se ništa neće promijeniti u skorije vrijeme jer je već kampanja, pred novi lov na glasove birača, počela, ali će obećanja i te­ kako ponovo biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana