Preglasavanje

Goran Maunaga
Preglasavanje

U Predsjedništvu BiH ponavlja se stara i dobro poznata situacija oko učestalog preglasavanja člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Naravno, s tom neznatnom razlikom što su ga ranijih godina preglasavali Haris Silajdžić i Željko Komšić, a sada to umjesto Silajdžića radi novoizabrani član Bakir Izetbegović. Ali princip je isti, čak i tema.

Naime, ako se prisjetimo prošle godine, Radmanovića su tada predsjedavajući i bošnjački član Predsjedništva Željko Komšić i Haris Silajdžić, preglasali utvrđujući Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH za 2010. godinu. Radmanović je zbog ekonomske krize glasao protiv povećanja budžeta.

To isto desilo se i sada pa se, logično, postavlja pitanje gdje to više vodi i ima li tome kraja.

Ovog puta Radmanović je predložio da budžet zajedničkih institucija bude manji za 29 miliona KM, od čega 25 miliona KM za smanjenje broja pripadnika Oružanih snaga BiH, i četiri miliona manje za ukidanje tri ne baš tako bitne ambasade.

Ipak, usvojen je budžet veći za 23 miliona koji je Izetbegović preložio, a Komšić podržao. I to skoro 17 miliona KM više za prijevremeno penzionisanje pripadnika OS BiH, iako taj zakon još nije na snazi, i još pet miliona za Fond za povratak raseljenih i izbjeglih.

Dakle, jasno je da teški problemi u funkcionisanju Predsjedništva BiH traju već dugo, da se nastavljaju i da su svakim danom sve uočljiviji. Jer, ako se prisjetimo, Radmanović je preglasan i u decembru 2009. godine prilikom usvajanja budžeta koji je u odnosu na nacrt koji ponudio Savjet ministara BiH tada uvećan za čak 200 miliona maraka.

Sve te situacije upozoravaju na značaj očuvanja entitetskog glasanja. Ako bi to glasanje bilo ukinuto izazvalo bi teške posljedice po jedan narod.

Godinama je sve uočljiviji duboki problem funkcionisanja Predsjedništva BiH i posezanja za vetom koje stoji na raspolaganju članovima tog tijela.

Jasno je da su stavovi predstavnika dva entiteta drugačiji, ali teško se može shvatiti njihovo različito tumačenje Ustava.

Dakle, dok Ustav BiH jasno kaže da bez konsenzusa nema BiH, Komšić i Izetbegović, očigledno, to ne vide tako. Time izazivaju nestabilnost BiH i proizvode blokadu rada Predsjedništva i svega što bi ovo tijelo trebalo da predstavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana