Preglasavanje

Željka Domazet

Da Republika Srpska treba po svaku cijenu da čuva svoju ustavnu mogućnost entitetskog glasanja, pokazuje praksa koja se gotovo redovno ponavlja na sjednicama komisija u Parlamentu BiH.

Svaki prijedlog koji stiže od poslanika iz Srpske i kojim se štite dejtonska i ustavna prava Srpske, redovno se na ovim sjednicama pokušava anulirati preglasavanjem. Preglasavanje poslanika iz RS je redovno i kada iz FBiH ili institucija BiH stigne prijedlog koji ide na štetu Srpske.

Ovoga puta to je učinjeno sa prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, čiji je predlagač Savjet ministara BiH. Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH podržala je juče ovo zakonsko rješenje, preglasavanjem članova iz RS, koji već duže vrijeme upozoravaju na nepravilnosti i nelogičnosti u predloženim izmjenama.

Izmjene koje srpski poslanici smatraju prenosom nadležnosti, po svemu sudeći, neće dobiti podršku u daljoj proceduri, ali problem preglasavanja i jednostranog nametanja rješenja treba stalno isticati.

Jer, postdejtonska praksa u više je navrata pokazala da nijedno rješenje u ovoj zemlji koje je doneseno na principu preglasavanja nije dovelo ni do pomaka ni do napretka u BiH. Zato bi svi oni koji žele ovoj zemlji brži napredak i dogovor morali u svakoj prilici imati u vidu činjenicu da je BiH složena zemlja koju preglasavanje i dominacija jednih nad drugima može odvesti samo u ćorsokak i blokade.

To se pokazalo na mnogim primjerima, a najočitiji i najilustrativniji je onaj kod donošenja nedavnih odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa Danom Republike. One su izglasane glasovima bošnjačkih sudija i stranaca koji se nisu potrudili ni da temeljitije prouče princip života i funkcionisanja ove zemlje. Pokazao je to i pokušaj usvajanja mehanizma koordinacije kojim je u prvi mah bio zanemaren stav Srpske. Pokazalo se i kod jednostranog usvajanja rezultata popisa stanovništva u BiH, koje RS ne priznaje.

Bude li se i dalje išlo sistemom nametanja i preglasavanja, svaki korak koji BiH napravi biće prema stranputici i donijeće joj samo nova sporenja, razdor i nesuglasice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana