Preglasavanje Radmanovića

Goran Maunaga
Preglasavanje Radmanovića

Veliki problemi u funkcionisanju Predsjedništva BiH traju već dugo i svakim danom sve su uočljiviji. Posljednji primjer za to je još jedno preglasavanje člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića.

Ovog puta Radmanovića su predsjedavajući i bošnjački član Predsjedništva Željko Komšić i Haris Silajdžić preglasali utvrđujući Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH za 2010. godinu. Radmanović je zbog ekonomske krize glasao protiv povećanja budžeta.

I ovo preglasavanje podsjetilo je koliko je važno da se očuva entitetsko glasanje. Očito je, dakle, kakve bi posljedice po jedan narod nastupile kad bi entitetsko glasanje bilo ukinuto.

Radmanović je preglasan i u decembru prošle godine prilikom usvajanja budžeta institucija BiH koji je u odnosu na nacrt koji je ponudio Savjet ministara BiH uvećan za čak 200 miliona KM.

S druge strane, kad je Radmanović nedavno tražio da se raspravlja o zaprepašćujućim izjavama ministra inostranih poslova Turske Ahmeta Davutoglua o imperijalističkim namjerama Turske prema BiH, Komšić i Silajdžić su to odbili.

Ali zato je Komšiću i Silajdžiću smetala posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadića Palama pa su opet preglasali Radmanovića i na dnevni red uvrstili razmatranje tačke koja predviđa upućivanje protestne note Ministarstvu inostranih poslova Srbije zbog Tadićeve posjete.

Sve ovo ilustruje duboki problem funkcionisanja Predsjedništva BiH i posezanja za vetom koje stoji na raspolaganju članovima tog tijela.

Razumljivo je da su stavovi predstavnika različitih entiteta drugačiji, ali teško je shvatljivo njihovo različito tumačenje Ustava. I dok Ustav BiH jasno kaže da je konsenzus suština BiH i da bez konsenzusa nema BiH, Komšić i Silajdžić to, očito, ne vide tako. 

Zato valjda ističu da je "konsenzus u odlučivanju jedino obavezujući u domenu odbrane, dok on nije neophodan  u odlukama Predsjedništva koje se tiču spoljne politike". Ističu da se "ne radi o preglasavanju", pozivajući na korišćenje veta.

Očito je, dakle, da Komšić i Silajdžić, u slučajevima kad se interesi entiteta razlikuju u donošenju konkretne odluke, pozivaju na blokadu rada Predsjedništva BiH izazivajući tako nestabilnost BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana