Predškolske ustanove

Dragana Orlović

Predškolske ustanove u Republici Srpskoj pohađa 8.500 djece, što je nedovoljno, jer je to tek 14,5 odsto mališana koji bi trebalo u njima da borave, podaci su koje je nedavno objavilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Kod nas se već godinama nastoji riješiti problem malog obuhvata djece u vrtićima i jaslicama, ali očigledno da se efikasno rješenje nikako ne pronalazi.

Za mali broj djece u predškolskim ustanovama neprestano se okrivljuje nedostatak prostora, što nije tačno. Naime, prema izvještaju Glavne služe za reviziju javnog sektora RS, prostora ima, ali je (slučajno ili namjerno) zanemarena činjenica da su sadašnji kapaciteti nedovoljno iskorišćeni.

Sa druge strane, lokalne zajednice ne pridaju dovoljno pažnje cjelokupnom razvoju predškolskih ustanova, nedovoljno sarađuju sa resornim ministarstvom i ko zna šta još... Krivaca je, znači, mnogo, a ne samo nedostatak prostora, na koje se već predugo vremena upire prst krivice.

Jedan od ozbiljnijih problema svakako je i podatak da je većina djece u predškolskim ustanovama u Republici Srpskoj upisana bez konkursa i jasnih kriterijuma za utvrđivanje lista redoslijeda za upis.

Revizori su jasno naglasili - upis djece u javne ustanove i programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja ne vrši se transparentno.

Jedan od prvih koraka ka većem broju djece u predškolskim ustanovama i rješenju za nedovoljan broj slobodnih mjesta biće učionice u školama čije je zatvaranje zbog manjka đaka planirano već od iduće školske godine. Njih će adaptirati za boravak djece predškolskog uzrasta. Za kvalitetnije predškolsko obrazovanje bitna je i obuka nastavnika i vaspitača, pa će se u idućem periodu tražiti način kako da to realizuju. Prostor, znači, neće više biti problem.

Nema sumnje da se dešavaju ozbiljni propusti, i to već duže vrijeme, u ovom segmentu obrazovanja, koji je prvi u lancu edukacije i koji svakako moraju da budu otklonjeni. Jer sve dok ovakav rad i nemarno ponašanje budu prisutni, neće se dobiti pozitivni rezultati u predškolskom obrazovanju. Da li smo na dobrom putu da se to i učini, stereotipno reći ćemo - vrijeme će pokazati. Ili neki novi revizorski izvještaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana