Predsjedništvo

Sandra Miletić
Predsjedništvo

Stanje bezbjednosti u zgradi Predsjedništva u Sarajevu je zabrinjavajuće i ima propusta koji se godinama ne rješavaju. Zaključilo je to Predsjedništvo BiH na sjednici održanoj u petak.

Naveo je predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović i da Predsjedništvo traži da se objekat u kojem se nalazi pregleda u cjelini, od podruma do krova, da se hitno riješi pitanje zaštite Predsjedništva unutar objekta i van njega. Traže i da se kompletan sprat na kojem je smješteno Predsjedništvo oslobodi od drugih korisnika.
Prosto je nevjerovatno da Predsjedništvo, koje je kolektivni šef države, mora da traži da zgrada u kojoj boravi bude bezbjedna, što prema mnogim izvještajima trenutno nije.
A mnogi detalji iz tih izvještaja mogli bi da se svrstaju u rubriku "vjerovali ili ne".
Tako izvještaj o bezbjednosti zgrade kaže da je ona "otvorena" sa svih strana i neobezbijeđena, da svečani ulaz u zgradu, koji je okrenut prema Titovoj ulici, ničim nije zaštićen, pa je pogodan za različite vidove napada na osobe koje ga koriste. Osim toga, SIPA nema link vezu sa službom unutrašnjeg obezbjeđenja, a ne postoje ni minimalni zaštitni mehanizmi, poput betonskih prepreka. Fizička zaštita za koju su zaduženi pripadnici SIPA nije dovoljna da spriječi eventualne napade na zgradu.
Vrhunac ove priče je činjenica da zgrada čak nema ni protivpožarne uređaje, koje ima svaki malo bolje opremljen stan. Ne zna se ni ko tačno treba da sve te propuste riješi, ni ko je dogovoran za takvu situaciju.
Treba dodati da ovo vjerovatno ne bi još neko vrijeme ni izašlo u javnost da u zgradi Predsjedništva prošlog mjeseca nije pronađeno oružje. Ko je kriv za to što je podrumska zgrada u zgradi bila puna oružja, još nije utvrđeno, a vjerovatno i neće. Kao što se vjerovatno neće utvrditi krivac za ostale propuste.
U svakom slučaju, problemi koji postoje moraju da budu riješeni. I to što prije.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana