Predsjedništvo na popravnom

Željka Domazet

Da li će se BiH pomjeriti sa mrtve tačke na putu prema Evropskoj uniji u svakom slučaju zavisi od nje same i njenih institucija koje svaka u svom domenu treba da izvršavaju obaveze koje je na tom putu čekaju.

Preduslov za svaki korak naprijed svakako je poštovanje Dejtonskog sporazuma i preciziranja nadležnosti svih nivoa vlasti koji treba da se nađu u novoj, preuređenoj, izjavi Predsjedništva BiH koju bi potpisali lideri političkih stranaka u ovoj zemlji.

Predsjedništvo, koje je u prvom pokušaju sačinilo izjavu, palo je na popravnom ispitu jer su se u prvoj (po ocjeni mnogih navrat-nanos sačinjenoj) izjavi krile mnoge zamke koje su BiH vodile u centralizam a entitete i kantone kao njene sastavne dijelove u kojima uglavnom sve te reforme treba provesti u slijepe poslušnike svega onoga što "narede" zajedničke institucije.

Odmah na početku kada je objelodanjena ta naizgled bezazlena zajednička izjava žučno su reagovali zvaničnici Srpske odlučno odbijajući da prihvate i potpišu bilo šta što urušava nadležnosti RS i nisu popustili u svojim zahtjevima bez obzira na tvrdnje onih koji predstavljaju parlamentarnu većinu na nivou BiH kako u izjavi nema ništa sporno i da je treba bezrezervno prihvatiti. Zarad čega su i oni iz RS koji su na nivou BiH dio većine najglasnije podržavali ovu izjavu koju, jasno je konstatovano, treba precizirati i preurediti, pokazaće vrijeme.

Očigledno je da će kolektivni šef države morati na popravnom ispitu da nauči lekciju iz Dejtonskog sporazuma i Ustava ove zemlje, da precizira svaku stavku kako se u nadležnostima ne bi miješale kruške i jabuke, jer će taj novi pokušaj nanovo ići na preslišavanje i provjeru liderima koji treba na novu izjavu da daju svoj paraf i zeleno svjetlo kako bi mogla biti usvojena i u Parlamentu BiH. Kada se sve stvari poslože jasno je kao dan da su svi oni koji su osporavali prvi prijedlog zajedničke izjave Predsjedništva BiH bili u pravu, jer su to potvrdili i zvaničnici EU koji su prošle sedmice boravili u BiH i nijednom riječju nisu kazali da ova izjava treba da urušava Dejtonski sporazum i gazi različite nivoe vlasti.

Da li će Predsjedništvo položiti na popravnom ispitu ili neće, pokazaće dani koji slijede. Njihov potez će pokazati koliko drže do evropskog puta ove zemlje i da li će i otvoreni prozor Evropske unije za BiH ostaviti otvorenim ili će ga zarad tuđih skrivenih namjera zauvijek zalupiti.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana