Predsjednik Suda BiH

Goran Maunaga

Otkad u dejtonskoj BiH postoji pravosuđe, bilo da je ono ustavno ili neustavno, nisu zabilježeni veća javna histerija ni snažniji otvoreni, direktni pritisci na nezavisan rad tog trećeg stuba vlasti, kao što je to bilo ovih dana, povodom izbora predsjednika Suda BiH.

Nakon dvanaestogodišnje vladavine Meddžide Kreso tom institucijom, Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a protiv nje je pokrenula disciplinski postupak, dok je SDA izborom sudije Ranka Debeveca na tu funkciju izgubila dosadašnju sigurnost u to da će u tom sudu pravo i pravda biti selektovani po principu unaprijed određenih krivaca.

Baš taj princip naveo je Bakira Izetbegovića da javno podvikne da predsjednik Suda BiH mora biti Bošnjak, uz upućivanje kritika Milanu Tegeltiji u pokušaju vršenja pritiska na njega, njegov rad i objektivno i profesionalno odlučivanje pri izboru novog predsjednika Suda.

Pravosuđu BiH neophodan je bio funkcioner koji zaista ne pripada nijednoj političkoj opciji kao moguća garancija da će unaprijediti rad Suda BiH i, konačno, insistirati na nezavisnosti sudija prilikom donošenja presuda.

Oni koji su Debeveca izabrali tvrde da je on zasluženo pobijedio na konkursu kao najbolje ocijenjen, kao i da su novog predsjednika Suda BiH izabrali po stručnosti a ne po političkom opredjeljenju.

Pri tome su, kažu, poštovali kriterijume poput stručnog znanja, radnog iskustva, rezultata, sposobnosti u objavljivanju naučnih radova, aktivnosti u struci, rezultate u karijeri i učestvovanje u organizovanim oblicima usavršavanja. Da li jesu i u kojoj mjeri, uskoro bi trebalo da se pokaže kroz Debevecov rad, odnosno kroz kvalitet rada i kredibilitet Suda BiH.  A i kvalitet i kredibilitet su, nažalost, odavno poljuljani.

Pripadnici srpskog naroda, koji su do sada najviše oštećeni pristrasnim radom tog suda koji je funkcionisao kao produžena ruka SDA, sada samo očekuju i nadaju se da će ta institucija, konačno, početi da funkcioniše u skladu sa pravom i pravdom.

Sud BiH, za razliku od dosadašnjeg načina rada, samo treba da  zastupa jednakost građana pred zakonom, a to je ono protiv čega se najviše bore oni koji su proteklih dana vršili neprimjerene pritiske na VSTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana